Sari la conținut

Îți ții strănutul?  Nu ai idee la ce pericole te expui: efectele pot fi mortale

Stranutul: riscuri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla daca iti tii stranutul

De ce își țin oamenii în strănutul? Strănutul zgomotos în public, de exemplu, la un cinema, la restaurant sau în timpul unei piese de teatru, a fost și este încă privit ca fiind un gest nepoliticos, la fel ca scobitul în dinți sau râgâitul.

Astăzi, însă, chiar și cel mai mic strănut îi poate face pe oameni să întoarcă capul. Și asta pentru că, în timpul pandemiei, strănutul sau tusea în public au devenit o problemă importantă. Nu se putea strănuta nici măcar cu măștile puse de teama de a fi stereotipizat ca purtător al coronavirusului.

Deci, atunci când simți că îți vine să strănuți, ar trebui sau nu să te abții? Ei bine, specialiștii în sănătate spun că nu!

Strănutul este tehnica organismului de a elimina substanțele iritante din nas și gât, cum ar fi bacteriile, polenul sau praful. Potrivit American Lung Association, strănutul poate elibera zeci de mii de picături din nas la viteze de până la 160 de kilometri pe oră.

Citeste si:

Îți ții strănutul?  Nu ai idee la ce pericole te expui: efectele pot fi mortale

Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să încerci să oprești strănutul:

  • Mecanism natural de apărare: Strănutul este mecanismul natural de apărare al corpului pentru îndepărtarea unor iritanți, a murdăriei și a bacteriilor din căile nazale.

Încercarea de a opri strănutul poate prinde acești iritanți în nas, provocând disconfort sau chiar infecție. Astfel, este întotdeauna mai bine să lăsați strănutul afară și să vă ușurați nasul.

  • Presiune crescută: Oprirea bruscă a strănutului poate crește presiunea în căile nazale, urechi și chiar în ochi.

Această creștere bruscă a presiunii poate duce la disconfort sau leziuni potențiale, cum ar fi o spargere a timpanului sau deteriorarea vaselor mici de sânge din ochi. Într-un caz recent, un bărbat din Marea Britanie și-a rupt gâtul în timp ce strănuta. Astfel, este întotdeauna mai bine să strănuți decât să-l oprești și să suferi de un organ rupt.

Stranutul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Infecție la urechea medie: Strănutul ajută la eliminarea toxinelor din nas, inclusiv a bacteriilor.

Redirecționarea aerului din căile nazale și înapoi către urechi ar putea trimite germeni sau mucus plin de acele toxine către urechea medie, producând o infecție. Aceste infecții sunt extrem de dureroase. Uneori, infecțiile urechii medii se vindecă de la sine, dar în alte situații, va trebui să consumați antibiotice.

  • Posibilitatea rupturii timpanului: Explozia timpanului, deși rară, este o îngrijorare reală atunci când cineva încearcă să țină un strănut.

Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachio. Dacă te abții să strănuți, va exista o presiune crescută în nas, care va curge către ureche prin trompele lui Eustachio, provocând potențial traumatisme timpanului. Astfel, este mai bine să strănuți în public decât să sângerezi prin ureche în public.

  • Poate cauza o coastă ruptă: Când înăbuși un strănut închizând nasul și gura, aerul de înaltă presiune nu are o cale de ieșire normală.

În schimb, este forțat înapoi în sistemul respirator cu o forță considerabilă. Această presiune poate afecta structurile delicate din piept, inclusiv plămânii și vasele de sânge, și poate contribui la fracturi ale coastelor sau alte complicații ale corpului. Deși este puțin probabil să se întâmple des, au existat cazuri de acest fel.

Strănutul generează o presiune semnificativă în căile aeriene superioare și blocarea eliberării acestei presiuni prin încercarea de a ține un strănut poate provoca ruperea timpanului, iritația gâtului și, în cazuri severe, ruperea vaselor de sânge din ochi sau creier.

Așadar, îndepărtează jena strănutului și nu o înăbuși pentru propria sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.