Sari la conținut

Jignitor, dar sănătos. Arătarea degetului mijlociu ajută la reducerea durerii, spun oamenii de știință

Jignitor, dar sănătos. Arătarea degetului mijlociu ajută la reducerea durerii, spun oamenii de știință

Simbolul degetului mijlociu este universal și toată lumea știe că a arăta cuiva degetul mijlociu este o jignire. În momentele de nervozitate sau când ceva nu ne convine, fără să stăm prea mult pe gânduri arătăm degetul mijlociu.

Un simplu deget ridicat, a devenit practic un semn de revoltă, de jignire a persoanei cu care avem de-a face, fără a folosi cuvinte obscene.

Folosirea de cuvinte jignitoare, înjurăturile sau arătarea degetului mijlociu nu au fost niciodată considerate bune – părinții încearcă adesea să-și protejeze copiii de astfel de comportamente și îi educă să nu dezvolte nici astfel de obiceiuri.

Jignitor, dar sănătos. Arătarea degetului mijlociu ajută la reducerea durerii, spun oamenii de știință

De mai multe ori, oamenii folosesc cuvintele urâte și arată degetul mijlociu în efortul de a-și exprima furia și frustrarea față de ceva sau cineva.

Dar acum, într-un studiu unic, s-a demonstrat că arătarea degetului mijlociu poate ajuta la reducerea durerii. Experții spun că gestul poate reduce disconfortul cu 10%. Arătarea cuiva degetul mijlociu și înjurăturile au un efect similar.

Studiul publicat în Scandinavian Journal of Pain, realizat de experți de la Universitatea Kalamazoo din Michigan, SUA, i-a pus pe participanții săi pună o mână în apă cu gheață și să arate în mod degetul mijlociu sau să facă un gest neofensiv cu altul.

În cadrul testelor, participanții au fost rugați să strige înjurături sau să spună un cuvânt simplu, cum ar fi „plat”, după ce au pus mâna în apă cu gheață.

S-a remarcat că grupul cu gesturi nepoliticose a reușit să reziste durerii timp de 125 de secunde în medie, ceea ce a fost cu 12 secunde mai mult decât cei care nu au fost nepoliticoși.

De asemenea, au durat mai mult decât cei care au folosit termenul „plat”.

Cercetătorii au spus că arătarea degetului mijlociu poate ajuta la învingerea durerii pe măsură ce cineva gândește sau rostește înjurături în tăcere – îl poate face mai încrezător sau distrage atenția de la durere, ajutându-l să ignore disconfortul.

„Acesta este prima cercetare care arată că un gest tabu are un efect de scădere a durerii similar cu cel produs de un cuvânt tabu”, a spus profesorul Autumn Hostetter, autorul principal al studiului, potrivit The Sun.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel