Sari la conținut

Klaus Iohannis a anunțat un pachet de sprijin pentru R. Moldova. Acesta include furnizarea a 200.000 de doze de vaccin anti-covid

Klaus Iohannis a anunțat un pachet de sprijin pentru R. Moldova. Acesta include furnizarea a 200.000 de doze de vaccin anti-covid

După ce Maia Sandu a preluat mandatul de președintă a Republicii Moldova, omologul ei român, Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Chișinău. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de către Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte.

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că autoritățile de la București vor trimite, în perioada următoare, la Chișinău aproximativ 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19.

De asemenea, România va trimite și o echipă de experți români pentru pregătirea strategiei de vaccinare. Iohannis a mai menționat că România va acorda Republicii Moldova șase mii de tone de motorină ca ajutor extern pentru susținerea agricultorilor.

Klaus Iohannis a anunțat un pachet de sprijin pentru R. Moldova

„În acest sens, îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet de sprijin, România are în vedere următoarele:

  • Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum.
  • Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora.

Acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.

  • România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19.
  • Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
  • Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro.
  • Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție.
  • De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat.
  • Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice.

Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale”, a declarat președintele României.

Maia Sandu. „România a fost alături de Moldova din prima zi de independență”

„De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.

România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Zeci de mii de copii și tineri au învățat în liceele și universitățile din România și au fost primiți ca acasă.

În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. Cetățenii Moldovei au nevoie în continuare de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică.

Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând”, a declarat, la rândul său președintele Maia Sandu, potrivit Digi24.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel