Sari la conținut

La cât timp se schimbă implanturile de silicon?

Termenul de garantie al unui implant cu silicon este un subiect in jurul caruia se pun foarte multe semne de intrebare. Multe dintre femeile care si-au marit astfel sanii sau care doresc sa apeleze la operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice, vor sa fie sigure ca alegerea pe care au facut-o va trece testul timpului.

Durata unei proteze mamare poate fi influentata de calitatea si aspectul acesteia, dar si de eventualele complicatii care pot sa apara. Exista implanturi care pot sta in corp chiar si o viata fara nicio problema. In cazul in care apar complicatii, protezele trebuie inlocuite. Rapoartele Societatii Americane de Chirurgie Plastica arata ca la 10 ani de la operatie, 76% din implanturile mamare necesita la un moment dat o inlocuire. Acest fapt se datoreaza contractiei de capsula, rupturilor de invelis, lasarii sanilor sau infectiilor cronice.

„Este important ca implanturile alese sa fie de buna calitate si, mai ales, sa fie omologate. Un chirurg care respecta munca sa si viata pacientilor nu va folosi niciodata implanturi neomologate (asa zise „chinezesti”). Complicatiile care pot aparea in urma utilizarii a astfel de implanturi pot fi dezastruoase. Desi diferenta de pret dintre implanturile omologate de calitate si cele neomologate este destul de mare, consider ca sanatatea, rezultatul si durabilitatea in timp sunt mult mai importante”, spune chirurgul estetician Calin Dobos.

Controlul regulat este esential

Este important ca femeile sa intrebe medicul ce calitate de implant se va folosi. Doctorul poate oferi implanturi care sa aiba o durata de viata limitata sau cu o durata de viata nelimitata. Cert este insa ca la o anumita perioada de timp este necesar sa mergeti la controale, pentru ca medicul chirurg sa va spuna daca s-au produs modificari in timp sau sa prezentati eventualele modificari de aspect.

„Femeile nu trebuie sa se astepte ca rezultatul operatiei de marire de sani sa dureze o vesnicie. Chiar daca implantul are asa-zisa garantie pe viata, sanii se modifica in timp. Controalele regulate si ecografiile mamare sunt foarte importante, in acest fel observam daca s-au produs schimbari sau rupturi si putem interveni rapid”, explica Dr. Calin Dobos.

De obicei, chirurgul recomanda un examen ecografic in fiecare an, pentru a depista eventualele modificari atat ale sanului, cat si ale implantului. In cazul in care femeia a nascut, aceasta trebuie sa faca un control dupa intreruperea alaptarii pentru a vedea daca nu au survenit alte modificari ale implantului mamar.

La cat timp ar trebui schimbat implantul de silicon?

Ultimele studii au aratat ca implanturile cu silicon pot dura toata viata, in timp ce implantul salin are un termen de valabilitate de 12-14 ani. Exista factori care pot modifica insa aceste termene.

„Conteaza mult si marimea implantului. Cu cat acesta este mai mare, iar pielea pacientei mai sensibila si mai putin elastica, cu atat cresc sansele ca sanul sa se deformeze in timp. Dupa 5-10 ani, exista posibilitatea ca sanii sa se lase sau sa isi modifice forma. In aceasta situatie se poate impune o noua interventie prin care sa se ridice sanii lasati, cu sau fara schimbarea implanturilor; sau poate sa se renunte la implant”, precizeaza chirurgul estetician Dr. Calin Dobos.

Care sunt complicatiile ce pot aparea?

Din nefericire, exista o serie de posibile complicatii care pot surveni de-a lungul anilor si care duc inevitabil catre eliminarea sau inlocuirea implanturilor. Fiecare organism reactioneaza diferit si din acest motiv cele mai multe dintre complicatii nu pot fi prevenite.

Printre acestea putem include contractia capsulara (un invelis pe care il creeaza corpul nostru in jurul implantului) datorata micsorarii capsulei sau buzunarului din jurul implantului, ceea ce duce la deformarea sanului, in cazuri rare chiar la ruptura acestuia. In cazul in care se banuieste o ruptura sau o fisura, un RMN este cea mai sigura cale de a observa daca pacienta are sau nu o astfel de problema. Alte riscuri specifice implanturilor sunt: rotirea, „aspectul valurit” mai ales pe exterior, vizibilitatea implantului si conturul dublu, ce apar mai ales atunci cand implanturile sunt prea mari.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel