Sari la conținut

La ce se poate ajunge dacă nu tratați corect sinuzita?

De obicei, sinuzita este asociată cu o presiune resimţită fie deasupra, fie dedesubtul ochilor şi cu dureri persistente de cap. De asemenea, bolnavul cu sinuzită percepe exagerat mirosurile urâte, are nasul înfundat, scurgeri galben-verzui şi, în unele cazuri, ameţeli, tuse şi ochi înroşiţi. Potrivit specialiştilor, sinuzita se manifestă în general în sezonul rece şi poate apărea după un episod de răceală sau de alergie. Simptomele pot dura circa patru-cinci săptămâni şi se tratează cu antibiotice, cu antiinflamatoare şi cu dezinfectante nazale. Dacă perioada de manifestare a sinuzitei este mai mare de 12 săptămâni, se poate vorbi despre faza cronică a bolii, ceea ce poate poate duce la modificări permanente ale mucoasei şi la complicaţii.

Există şi situaţii când, în urma radiografiei sinusurilor, specialistul ORL constată prezenţa unei infecţii la nivelul sinusurilor maxilare sau frontale. „În cazul sinuzitelor maxilare de natură dentară, primul pas al tratamentului trebuie să fie eradicarea focarului dentar. În funcţie de gravitatea infecţiei, aceasta poate însemna tratarea infecţiei dintelui ori extirparea acestuia de către un medic stomatolog. Specialistul ORL va trata sinuzita maxilară. Tratamentul trebuie să fie concomitent”, spune medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul Colţea din Bucureşti. O altă procedură care poate fi recomandată este puncţia, cu ajutorul căreia se spală zona afectată cu ser fiziologic, pentru eliminarea puroiului. În unele cazuri însă, procedura nu este suficientă pentru a curăţa sinusurile, fiind necesară operaţia. „Dacă sinuzita nu se rezolvă prin puncţii, se impune intervenţia chirurgicală. Aceasta se realizează prin cavitatea bucală. După chiuretarea sinusului, se realizează o comunicare cu fosa nazală şi se introduc în sinusul maxilar un tub de dren şi o meşă, care se ţin două, respectiv cinci zile. După această perioadă, se face o spălătură sinusală şi apoi se scoate tubul de dren din sinus, dacă lichidul de spălătură este curat”, explică medicul Cezara Danciu.

Nici chiar operaţia de sinuzită nu garantează vindecarea bolii, persoana afectată putându-se confrunta cu recidive ce impun uneori o nouă intervenţie chirurgicală.  În plus, durerile specifice bolii pot persista până la un an de la operaţie şi pot fi mai accentuate la schimbările de vreme. De aceea, pentru a evita neplăcerile, persoanele cu predispoziţie către sinuzită pot face periodic spălături nazale cu o soluţie salină. De asemenea, acestea este bine să se păzească de temperaturile extreme şi să menţină o bună ventilaţie a camerei în care stau. Nici înotul în piscină nu este indicat, deoarece clorul din apă poate irita mai rău mucoasa nazală. Totuşi, dacă doresc să înoate, este bine să folosească clipuri de nas.

Dacă nu este tratată corespunzător, sinuzita poate pune viaţa în pericol, avertizează specialiştii. Astfel, dacă, de exemplu, tratamentul cu antibiotice nu se face corect şi dacă inflamaţia şi infecţia de la nivelul sinusurilor persistă, pot apărea complicaţii precum problemele oculare sau chiar meningita ori abcesele cerebrale, ce pot fi fatale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel