Sari la conținut

Lăsatul secului | Ce trebuie să avem pe masă în această zi. De ce este atât de important

Post Crăciun
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
PĂostul Crăciunului 2024

Lăsatul secului | Ce trebuie să avem pe masă în această zi. De ce este atât de important ca toți creștinii să înceapă Postul Nașterii Mântuitorului astfel.

 

Lăsatul Secului sau Lăsata Secului este un moment esențial pentru toți creștinii deoarece este momentul ce vestește începerea unuia dintre cele mai importante posturi, potrivit Basilica.ro.

Așadar, Lăsata Secului este masa îmbelșugată de care se bucură creștinii înaintea începerii Postului Crăciunului sau Postului Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În această zi, credincioșii se bucură de bucate alese de care își vor lipsi mesele ulterior. Astfel, până de Crăciun, alimentele „de dulce” nu vor mai fi consumate de cei care țin post.

Masa de dinaintea începerii postului este una îmbelșugată. În trecut, bunicii și străbunicii pregăteau din timp bucate alese pentru acest moment.

Tradiții și obiceiuri din bătrâni

În mod special, preparatele din carne erau cele mai întâlnite de Lăsatul Secului. De altfel, laptele și produsele derivate pregătite în casă, precum untul sau brânza nu lipseau de la festin.

Deserturile aromate și fragede, de cele mai multe ori coapte în cuptorul pe vatră erau pregătite de gospodine pentru această zi importantă.

Totodată, în ziua Lăsatului Secului, se ascultau doine și hore pentru ultima dată în an. Din prima zi a postului, tinerii satelor începeau pregătirile pentru a colinda.

Ce nu trebuie să lipsească de pe masă la această sărbătoare

Din bătrâni s-a pomenit ca pe masa de Lăsatul Secului să nu lipsească niciodată mustul sau vinul din producțiile proprii ale străbunicilor și bunicilor.

De altfel, în mijlocul bucatelor era așezată apa sfințită cu busuioc, provenită de la Ziua Crucii. Atunci, preotul trece pe la casele credincioșilor pentru a le sfinți.

Înainte de a se înfrupta din bunătăți, în dimineața Lăsatului Secului, credincioșii gustau întâi pe stomacul gol, apa sfințită.

Se considera că în acest mod, vor avea binecuvântarea de a sta departe produsele de origine animală, notează substantial.ro.

Când este prima spovedanie 

Cei care țin postul Crăciunului trebuie să se spovedească des, după cum spun învățăturile bisericii. Astfel, prima spovedanie ar trebui să aibă loc în prima săptămână a postului. 

Cum postul începe de mâine, marți 15 noiembrie, prima săptămână este chiar aceasta. În acest mod, credincioșii primesc îndrumare și binecuvântare de la preot.

Totodată, ultima spovedanie pentru această perioadă trebuie să aibă loc chiar înainte de praznicul împărătesc.

Astfel, creștinii care țin postul Mântuirii Domnului se vor spovedi până pe 24 decembrie. Iar pentru a evita aglomerația de la biserică, o pot face măcar cu o săptămână înainte.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel