Sari la conținut

Lavanda, în pericol? O reglementare europeană intenționează să o clasifice drept plantă periculoasă. „O aberație! Parcă am merge în sensul opus al firescului”

memoria și plantele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Planta care ajuta memoria în timpul somnului

Lavanda, în pericol? O reglementare europeană intenționează să o clasifice drept plantă periculoasă. „O aberație! Parcă am merge în sensul opus al firescului”

Fermierii care cultivă lavandă sunt extrem de îngrijorați, după ce au fost înștiințați că o directivă europeană ar putea clasa lavanda drept o „plantă periculoasă”. Potrivit RFI, un sector emblematic pentru Franța, ar putea să se regăsească în categoria „produselor chimice” în cadrul acestei reglementări europene ce ar urma să fie votate la finele anului.

Lavanda, în pericol? O reglementare europeană intenționează să o clasifice drept plantă periculoasă

Sub pretextul că anumite molecule prezente în lavandă ar putea provoca iritații ori alergii, uleiul esențial ar putea fi considerat de autoritățile europene drept produs periculos.

„Săpunul cu lavandă va fi interzis, cosmeticele la fel. Ceaiul pentru infuzie va fi interzis. Este o regiune întreagă, o filieră întreagă va avea de suferit, practic va dispărea o meserie”, se plânge Alain Aubanel, un fermier a cărui familie cultivă lavanda de trei generații, în sudul Franței. Anul acesta recolta este una destul de bună, iar Alain încearcă din răsputeri să salveze afacerea familiei, astfel că pe plantația lor au apărut panouri pe care se poate citi „lavanda este pe cale de dispariție”.

Noua reglementare ar putea impune producătorilor să tipărească pe fiecare produs un avertisment pentru cei care sunt alergici la lavandă. Practic, toate uleiurile esențiale sunt amenințate de viitoarea reglementare europeană.

„Toată lumea cunoaște binefacerile uleiurilor esențiale. De ce ne tachinează în prezent cu așa ceva, nu înțeleg. Cred că sunt confundate produsele naturale cu cele chimice”, a declarat Thierry Bizouard, președintele distileriei Nateva, pentru sursa citată.

„O aberație! Parcă am merge în sensul opus al firescului”

Producătorii de săpun bio se tem că dacă noua legislație va fi aprobată, vor fi obligați să folosească ulei esențial de sinteză, considerat mai puțin periculos pentru sănătate.

„O aberație! Parcă am merge în sensul opus al firescului. Vrem o societate mai responsabilă, mai concentrată spre ecologie, iar dintr-o dată, sub pretextul unei precauții sanitare, suntem puși să facem cale întoarsă”, a spus și proprietarul unui atelier în care este produs săpun bio.

Liderii acestui sector speră să mobilizeze deputații europeni pentru a le pleda cauza în timp util la Bruxelles, unde este discutat acest proiect și care urmează să fie votat până la finele anului.

Pentru Alain Aubanel este imposibil de evaluat de aceeași manieră produsele chimice și uleiurile esențiale. Autoritățile europene doresc ca fiecare moleculă să fie verificată înainte să fie pusă pe piață, pentru a se stabili dacă nu conțin alergeni, dacă nu sunt cancerigene ori că ar conține perturbatori endocrini. Iar într-un ulei esențial de lavandă se regăsesc mai bine de 600 de molecule, explică producătorul.

În sud-estul Franței există cel puțin 2.000 de producători de plante, 60 de societăți cu câteva sute de salariați ce produc cosmetice, parfumuri și plante pentru aromoterapie. Un sector local ce ocupă 5.000 de hectare cultivate cu plante medicinale ori pentru parfum.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel