Sari la conținut

Legătura dintre saturația de oxigen, oximetre de puls și COVID-19. Cum reduce COVID-19 nivelul de oxigen al unei persoane?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un ritm cardiac mărit în starea de repaus poate creşte riscul decesului prematur

Cum reduce COVID-19 nivelul de oxigen al unei persoane?

Multe persoane cu COVID-19 au niveluri scăzute de oxigen în sânge, chiar și atunci când se simt bine. Nivelurile scăzute de oxigen pot fi un semn de avertizare timpurie că sunt necesare îngrijiri medicale.

Ce este un puls oximetru?

Un pulsoximetru măsoară cantitatea de oxigen din sângele cuiva. Este un dispozitiv mic care se fixează pe un deget sau pe o altă parte a corpului. Acestea sunt utilizate adesea în spitale și clinici și pot fi cumpărate pentru a fi utilizate acasă.

Mulți oameni consideră nivelul de oxigen un semn important pentru cât de bine funcționează un corp, la fel ca tensiunea arterială sau temperatura corpului unei persoane.

Persoanele care se confruntă cu o afecțiune pulmonară sau cardiacă pot folosi un oximetru de puls acasă pentru a verifica cum se descurcă, conform instrucțiunilor furnizorului lor de servicii medicale. Oamenii pot cumpăra pulsioximetre fără prescripție medicală la unele farmacii și magazine.

Poate un pulsoximetru să afle dacă cineva are COVID-19 sau cât de bine se descurcă dacă îl are?

Nu vă recomandăm să utilizați un puls oximetru ca modalitate de a spune dacă cineva are COVID-19. Efectuați un test dacă aveți semne de COVID-19 sau dacă ați fost aproape de cineva care îl are.

Dacă cineva are COVID-19, un pulsoximetru îl poate ajuta să vegheze asupra sănătății și să știe dacă are nevoie de îngrijire medicală. Cu toate acestea, deși un pulsioximetru poate ajuta pe cineva să simtă că are un anumit control asupra sănătății sale, acesta nu spune întreaga poveste. Nivelul de oxigen măsurat de un pulsioximetru nu este singura modalitate de a ști cât de bolnav este cineva. Unele persoane se pot simți foarte rău și au niveluri bune de oxigen, iar altele se pot simți OK, dar au un nivel scăzut de oxigen.

Rezultatele pulsoximetriei pot să nu fie la fel de exacte pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Nivelurile lor de oxigen sunt uneori raportate ca fiind mai mari decât sunt în realitate. Oamenii care își verifică propriile niveluri de oxigen sau cei care îl verifică pentru ei, ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci când analizează rezultatele.

Nivelurile de oxigen pot fi scăzute dacă cineva se simte lipsit de respirație, respiră mai repede decât de obicei sau se simte prea rău pentru a-și desfășura activitățile zilnice obișnuite, chiar dacă un pulsoximetru spune că nivelurile de oxigen sunt normale. Sunați imediat la un medic sau la un alt furnizor de servicii medicale dacă aveți aceste simptome.

Care sunt valorile normale?

Un nivel normal de oxigen este de obicei de 95% sau mai mare. Unele persoane cu boli pulmonare cronice sau apnee în somn pot avea niveluri normale de aproximativ 90%. Citirea „SpO2” pe un puls oximetru arată procentul de oxigen din sângele cuiva.

Dacă citirea SpO2 la domiciliu este mai mică de 95%, sunați la furnizorul de servicii medicale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: