Sari la conținut

Teoria dr. Cristian Băicuş despre legătura dintre vitamina D și coronavirus. Ne apără sau nu vitamina D de infecția cu covid-19?

legatura dintre vitamina d si coronavirus

Legătura dintre vitamina D și coronavirus: poate un supliment de vitamina D să prevină infecția cu virusul care cauzează boala coronavirusului 2019 (COVID-19)?

Nu există suficiente date pentru a recomanda utilizarea vitaminei D pentru a preveni infecția cu virusul care cauzează COVID-19 sau pentru a trata COVID-19, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate și Organizației Mondiale a Sănătății.

Legătura dintre vitamina D și coronavirus

Mai multe studii recente au analizat impactul vitaminei D asupra COVID-19. Un studiu efectuat pe 489 de persoane a constatat că cei care aveau un deficit de vitamina D au fost mai predispuși la testarea pozitivă a virusului care provoacă COVID-19 decât persoanele care aveau niveluri normale de vitamina D.

Medicul Cristian Băicuş spune, de la început, că nu prea crede că vitamina D ne protejează de COVID. El se declară un sceptic din fire şi, în plus, susţine că studiile pe acest subiect nu sunt concludente în acest sens.

„Eu nu prea am crezut în vitamina D. Se ştie că vitamina D ajută la fixarea calciului în oase.

Apoi, un studiu a arătat că scade riscul de fracturi la femeile aflate la menopauză, dar niciun alt studiu realizat ulterior nu a mai arătat această scădere de risc.

Vitamina D întăreşte musculatura

Nişte metaanaliaze au arătat fie că nu are niciun efect, fie că el este foarte mic, dar întăreşte musculatura”, a spus dr. Cristian Băicuş, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Cu toate acestea, în ultimii ani, două studii clinice randomizate care au studiat efectele suplimentării cu vitamina D au avut rezultate mai puțin pline de speranță. În ambele studii, doze mari de vitamina D au fost administrate persoanelor care aveau deficiențe de vitamina D și erau grav bolnave – nu cu COVID-19. Vitamina D nu a redus durata șederii lor în spital sau ratele de mortalitate în comparație cu cele cărora li s-a administrat un placebo.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina ce rol, dacă există, ar putea juca deficitul de vitamina D și vitamina D în prevenirea și tratamentul COVID-19.

Între timp, dacă aveți un deficit de vitamina D, discutați cu medicul dumneavoastră dacă un supliment ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră. Dacă sunteți îngrijorat de nivelul de vitamina D, adresați-vă medicului dumneavoastră despre verificarea acesteia.

„Eu am tendinţa să nu mai cred că are vreun rol acest deficit, dar totuşi luam. Iar în momentul în care am făcut COVID, luam vitamina D cu zinc. Nu dăunează, luam iarna în general. Şi am făcut, totuşi, COVID. Poate că îl făceam mai grav, dacă nu luam.

Vitamina D nu ne protejează de COVID

Dar nu e niciun studiu care să arate că dacă iei vitamina D, faci mai rar sau te protejează, încă.

Studiile au arătat, în schimb, că cei care au făcut forme mai grave de COVID aveau un nivel mai mic de vitamina D.

Aici intervin mulţi factori de confuzie şi nu poţi să ştii dacă să crezi sau nu. Dar, până la urmă, ce te costă să iei nişte doze nu prea mari de vitamina D?”, recomandă dr. Cristian Băicuş.

Excesul de vitamina D, pietre la rinichi

În ce priveşte cantitatea de vitamina D din corp, nu există simptome care să ne arate că am avea carenţe, spune specialistul.

În schimb, excesul de această vitamină se poate traduce prin pietre la rinichi.

„Sunt atâtea studii care arată atâtea lucruri, că până la urmă nu ştii ce să mai crezi, dar ce-ţi dăunează să iei vitamina D?

Eu cred, de exemplu, că lui Donald Trump i-au dat greşit vitamina D. Nu cred că cineva care e cu afectare pulmonară gravă, internat în terapie intensivă, se vindecă dacă ia vitamina D. E bine să iei preventiv. Nu ştiu dacă are efect, dar nu-ţi dăunează, e clar”, a cocluzionat profesorul Cristian Băicuş.

Dr. Băicuş, despre experiența sa cu COVID: A fost ca o răceală, dar când am ajuns în spital… am vrut să refuz

„A fost ca o răceală, dar când am ajuns în spital, m-au pus direct la tomograful computerizat. Eu aș fi vrut să refuz, pentru că era o doză de iradiere și mă simțeam deja bine. (…)

Am avut o formă uşoară.

Am luat paracetamol cât mai aveam durerile vagi de cap. Vitamina D o luasem dinainte şi am continuat-o, vitamina C, zinc”, a povestit prof. dr. Cristian Băicuș.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel