Sari la conținut

Legătura nebănuită dintre demență și loviturile la cap

Loviturile la cap pot crește riscul de demență! Cercetătorii spun că persoanele care suferă de trei lovituri la cap în timpul vieții au un risc mai mare de scădere a funcțiilor cerebrale mai târziu în viață.

Un studiu publicat recent raportează că persoanele care suferă trei lovituri la cap – sau doar o lovitură moderată până la severă – au un risc mai mare de scădere a funcțiilor cerebrale, inclusiv pierderea memoriei, mai târziu în viață.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la Universitatea Exeter au folosit date de la peste 15.000 de participanți la studiul online PROTECT, care include persoane din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani.

Loviturile la cap cresc riscul de demență

Subiecții au oferit informații detaliate despre stilul de viață și au fost supuși testelor cognitive în fiecare an timp de 25 de ani. Printre altele, ei au raportat severitatea și frecvența loviturilor la cap pe care le-au experimentat de-a lungul vieții și au fost supuși testelor anuale computerizate pentru a analoiza funcționarea creierului.

Cercetătorii au spus că persoanele care au raportat trei sau mai multe lovituri la cap au avut o funcție cognitivă semnificativ mai scăzută, care s-a agravat cu fiecare lovitură ulterioară. Atenția și capacitatea de a îndeplini sarcinile au fost afectate în mod deosebit.

Cercetătorii au declarat că persoanele care au suuferit lovituri la cap ar trebui să fie conștiente de pericolele crescute ale continuării sporturilor sau muncii cu risc ridicat.

„Știm că leziunile la cap sunt un factor de risc major pentru demență și acest studiu la scară largă oferă cele mai mari detalii de până acum asupra unei descoperiri clare – cu cât îți rănești creierul de mai multe ori în viață, cu atât funcția cerebrală ar putea fi mai proastă pe măsură ce îmbătrânești. ”, a spus Vanessa Raymont, MSc, investigator principal și cercetător clinic senior la Oxford Neuroscience.

„Cercetarea noastră indică faptul că persoanele care au experimentat trei sau mai multe episoade chiar ușoare de lovituri la cap ar trebui să fie sfătuite dacă să continue activitățile cu risc ridicat”, a adăugat ea. „De asemenea, ar trebui să încurajăm organizațiile care se ocupă de zonele în care loviturile la cap sunt mai probabile să ia în considerare modul în care pot proteja sportivii sau angajații.”

Participanții care au raportat trei episoade de lovituri chiar ușoare au avut o atenție și o capacitate semnificativ mai scăzută de a îndeplini sarcini complexe. Cei care au raportat patru sau mai multe episoade de lovituri ușoare au arătat, de asemenea, o viteză de procesare și memorie înrăutățite.

Cercetătorii au asociat fiecare lovitură suplimentară raportată cu o funcție cognitivă progresivă mai proastă.

Chiar și o lovitură moderată până la severă a fost asociată cu o atenție înrăutățită, finalizarea sarcinilor complexe și capacitatea de viteză de procesare.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel