Sari la conținut

Leguma care acţionează ca un veritabil pansament pentru stomac

arsuri la stomac
sursa
arsuri gastrice, semn al unei boli grave

Gastrita este o formă de inflamație la nivelul mucoasei stomacului care se resimte prin diferite simptome, precum: dureri de burtă, indigestie, balonare și stări de greață. În timp, gastrita poate duce la apariția ulcerului gastric, fiind și un factor de risc în apariția cancerului de stomac.

Infecția cu Helicobacter pylori este frecvent asociată cu gastrita, iar 60% din pacienții H. pylorinegativi diagnosticați cu gastrită prezintă și boala de reflux gastroesofagian.

Se recomandă vizita de urgenţă la medic dacă aveți dureri abdominale severe ce nu cedează, dacă aveți vărsături cu sânge, scaun cu sânge sau de culoare neagră, dacă ați scăzut semnificativ în greutate.

Regimul alimentar, cea mai importantă parte a tratamentului

În caz de ulcer sau gastrită, regimul alimentar reprezintă cea mai importantă parte a tratamentului, întrucât ajută la refacerea mucoasei lezate. Medicii atrag atenţia că persoanele care suferă de gastrită trebuie să consume cu moderaţie crudităţile de sezon, care cresc aciditatea din stomac.

Regimul care se recomandă este compus din salate cu frunze, fructe ușor preparate termic ( prin fierbere, la cuptor). Trebuiesc evitate preparatele prajite în ulei, dulciurile sau mâncărurile de tip fast-food. De asemenea, în privința băuturilor nepermise face parte alcoolul, de orice fel. Se poate bea în schimb lapte integral și ceaiuri din plante.

Potrivit medicilor, spanacul este benefic pentru afecțiunile gastrice, fiindcă substanțele pe care le conține acționează ca un „pansament gastric” și reduce inflamația. Această legumă are capacitatea de a ajuta organismul să se vindece rapid, indiferent că este vorba despre o gastrită sau ulcer.

Datorită substanțelor sale de: vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina K, acid folic, fier și mangan- consumul de spanac crește vitalitatea, îmbunătățește vederea, reduce oboseala și echilibrează tensiunea arterială.

Pentru acest regim în tratarea ulcerului se pot prepara salate, mancăruri pe bază de legume.

Totodată, această legumă care vindecă rapid ulcerul, spanacul, este recomandată de nutriționiști pentru pierderea kilogramelor în plus, pentru că proteinele pe care le conține se tranformă rapid în aminoacizi. Astfel, spanacul accelerează metabolismul, dar și estompează poftele și foamea, fiind folosit de multe ori în cure de slăbire.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel