Sari la conținut

Leguma de sezon anti-cancer cu cel mai mare conţinut de vitamina C. Curăţă colonul şi fortifică imunitatea

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina B, esențială pentru creier

Din cuprinsul articolului

O legumă ieftină de sezon care abundă în vitamina C este plasată de nutriţionişti pe primele locuri în topul alimentelor care fortifică sistemul imunitar. Aceasta conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare.

Varza este lider în conținutul de vitamina C. Trebuie remarcat faptul că, chiar și dacă este prelucrată termic, proprietățile benefice ale acesteia nu se pierd. Varza murată conține mult acid ascorbic”, potrivit medicului Svetlana Bunova. În special foile care se află în exteriorul verzei sunt foarte bogate în vitamina C.

Consumul de varză albă este benefic atât pentru femei, cât şi pentru bărbați datorită conținutului mare de vitamine, minerale și alți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea și previn diferite boli. Pentru femei, această legumă poate fi deosebit de utilă în timpul sarcinii și alăptării.

leguma minune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Varza albă conține acid folic, care este necesar pentru dezvoltarea corectă a fătului și pentru prevenirea bolilor legate de aparatul osteoarticular al nou-născutului. De asemenea, conține calciu, care ajută la întărirea oaselor și a dinților, precum și fier, care este necesar pentru producţia de hemoglobină, care previne anemia.

Pentru bărbați, această legumă va ajuta la îmbunătățirea sănătății prostatei. Varza albă conține vitamina C, care reduce inflamația și previne dezvoltarea cancerului de prostată. De asemenea, conține seleniu, care este un antioxidant ce ajută la protejarea celulelor de factorii nocivi.

Specialiştii recomandă folosirea verzei în mod regulat, chiar sub formă de suc, deoarece conţinutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariţiei cancerului. Este recomandată ca adjudvant pentru cancerul uterin, cancerul la sân şi cancerul de prostată.

Fiind foarte bogată în vitamine şi săruri minerale, varza asigură elementele indispensabile sezonului rece. Este o plantă antidiareică, antiscorbutică, antiseptică şi depurativă. Deci cei care doresc să facă o cură de detoxifiere o pot face prin consumul de varză. Conţine un principiu hipoglicemiant care avantajează persoanele cu diabet, potrivit rador.ro.

Curăţă colonul de toxine

Potrivit medicului, consumul de varză albă îmbunătățește sănătatea inimii datorită conţinutului mare de potasiu, care scade tensiunea arterială și reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, această legumă conține fitonutrienți care reduc nivelul de colesterol din sânge.

De asemenea, consumul de varză albă proaspătă, crudă, are un efect pozitiv asupra sănătății sistemului digestiv. Conține fibre care îmbunătățesc motilitatea intestinală și previn constipația. În plus, conține sulforafan, un antioxidant care curăţă colonul de toxine.

De altfel, nutriţioniştii recomandă un consum săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, care detoxifică  organismul, reduce cantitate de hrană consumată la fiecare masă şi este un ajutor la regimurile disociate.

Dar, atenţie! Consumată în cantităţi mari poate provoca reacții alergice la fel ca alte legume crucifere, cum ar fi broccoli sau conopida.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel