Sari la conținut

Leguma pe care toate femeile de peste 40 de ani trebuie să o consume. Are efecte efecte antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene

Sursă foto: LinkdIN

Feniculul și semințele sale oferă numeroase beneficii pentru sănătate și conțin componente care pot avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.

Foeniculum vulgare, cunoscut în mod obișnuit sub numele de fenicul, este o plantă culinară și medicinală aromată.

Plantele de fenicul sunt verzi și albe, cu frunze pline de pene și flori galbene.

Atât bulbul crocant, cât și semințele plantei de fenicul au o aromă ușoară, asemănătoare cu cea de lemn dulce. Cu toate acestea, aroma semințelor este mai puternică datorită uleiurilor lor esențiale puternice.

Conține compuși puternici de plante

fenicul
Sursă foto: Getty Images

Poate că cele mai impresionante beneficii ale feniculului și ale semințelor de fenicul provin din antioxidanții și compușii puternici ai plantelor pe care le conțin.

S-a demonstrat că uleiul esențial al plantei conține peste 87 de compuși volatili, inclusiv antioxidanții polifenoli acidul rosmarinic, acidul clorogenic, quercetina și apigenina .

Antioxidanții polifenoli sunt agenți antiinflamatori puternici care au efecte puternice asupra sănătății dumneavoastră.

Studiile sugerează că persoanele care urmează o dietă bogată în acești antioxidanți au un risc mai mic de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea, cancerul, bolile neurologice și diabetul de tip 2.

Semințele de fenicul pot suprima pofta de mâncare

Semințele de fenicul nu numai că pot adăuga profunzime și aromă rețetelor tale, dar ajută și la reducerea poftei de mâncare.

Un studiu efectuat pe 9 femei sănătoase a demonstrat că cele care au băut 8,5 uncii (250 ml) de ceai preparat cu 2 grame de semințe de fenicul înainte de a lua prânzul au simțit semnificativ mai puțină foame și au consumat mai puține calorii în timpul mesei decât cele care au băut un ceai placebo.

Anetolul, o componentă majoră a uleiului esențial de fenicul, ar putea sta în spatele calităților de suprimare a poftei de mâncare ale plantei.

Poate fi benefic pentru sănătatea inimii

Consumul de fenicul și semințele sale poate fi benefic pentru sănătatea inimii în mai multe moduri, deoarece sunt pline de fibre – un nutrient care s-a demonstrat că reduce anumiți factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul ridicat.

O porție de 1 cană (87 de grame) de bulb de fenicul crud conține 3 grame de fibre – 11% din valoarea zilnică de referință (DRV).

Dietele bogate în fibre au fost legate de un risc redus de boli de inimă. O trecere în revistă a 22 de studii a asociat un aport mai mare de fibre alimentare cu un risc mai mic de boli de inimă. Pentru fiecare 7 grame suplimentare de fibre consumate pe zi, riscul de boli de inimă a scăzut cu 9%.

Feniculul și semințele sale conțin, de asemenea, substanțe nutritive precum magneziu, potasiu și calciu, care joacă roluri importante în menținerea sănătății inimii.

Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Gama largă de compuși vegetali puternici din fenicul poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, s-a constatat că anetolul – unul dintre principalii compuși activi din semințele de fenicul – prezintă proprietăți de combatere a cancerului.

Un studiu în eprubetă a arătat că anetolul a suprimat creșterea celulară și a indus apoptoza, sau moartea celulară programată, în celulele umane de cancer de sân.

Poate sustine functionarea normala a sistemului reproductiv feminin

Chiar daca este nevoie de mai multe studii, unele dintre acestea  sustin ca feniculul si extractul de fenicul pot ajuta in cazuri precum:

  • mancarimi la nivel vaginal;
  • uscaciune vaginala;
  • functii sexuale imbunatatite.

Inainte de a alege sa te bazezi pe posibilele efecte ale feniculului, discuta cu medicul specialist despre alte optiuni de tonice sexuale si tratamente pentru alte afectiuni ale sistemului reproductiv si genital.

Poate reduce tensiunea arteriala

Feniculul este bogat in potasiu si contine o cantitate redusa de sodiu, iar aceasta combinatie poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii. Mai exact, reducerea tensiunii arteriale, datorita potasiului, care poate deveni un remediu naturist in astfel de situatii.

Indiferent de problemele cu care te confrunti, nu face schimbari majore in stilul de viata si alimentatie pana nu faci o vizita la medic!

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel