Sari la conținut

Dacă ai peste 50 de ani, atenție la consumul acestor legume! Duc la apariția grăsimii abdominale

greșeli care duc la îngrășare
Sursa foto: Pixabay
greșeli alimentare care duc la îngrășare

Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan a descoperit date potrivit cărora consumul anumitor legume ar putea duce la o creștere mai mare în greutate mai târziu în viață.

De-a lungul a câteva decenii, oamenii din proiectul de cercetare au avut tendința de a se îngrășa, dar unii au făcut-o mai mult decât alții.

Dietele a 136.432 de persoane au fost investigate timp de 24 de ani, alături de datele din chestionar.

Participanții la studiu aveau 65 de ani sau mai tineri între 1985 și 2014, când a avut loc cercetarea.

La începutul proiectului de cercetare și până la fiecare patru ani ulterior, participanții și-au împărtășit istoricul medical, caracteristicile personale și stilul de viață.

În medie, oamenii au câștigat 1,5 kg la fiecare patru ani.

Legumele care duc la creșterea numărului de kilograme

Cercetătorii au descoperit că cei care mâncau cartofi, mazăre și porumb dulce aveau mai multe șanse să se îngrașească mai mult decât cei care mâncau broccoli, morcovi și spanac.

Mazăre
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii care au mâncat legume fără amidon, cum ar fi broccoli, morcovi și spanacul, au avut tendința de a crește cu 6,6 kg mai puțin decât cei care au mâncat legume cu amidon.

Cei care consumă cartofi și porumb dulce s-ar putea aștepta să câștige 3 kg mai mult în aceeași perioadă de timp.

Aceste asocieri au fost mai puternice în rândul participanților care au greutate corporală excesivă, comparativ cu cei care au avut o greutate mai sănătoasă.

Asocierea dintre legume și creșterea în greutate a fost  mai puternică în rândul femeilor.

În plus, creșterea încărcăturii glicemice – efectul asupra nivelului de zahăr din sânge – a fost strâns legată de creșterea în greutate.

Trecerea la alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale și fructele precum merele, ar putea reduce efectul răspândirii grăsimii în organism.

Există limitări ale cercetării, cum ar fi  acuratețea informațiilor furnizate de participanți pe parcursul perioadei de cercetare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel