Sari la conținut

Leucemie: deficitul acestei vitamine poate imita simptomele cancerului de sânge

Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este important să consultați un medic pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratamen

Deficitul de VITAMINĂ B12 are simptome care se suprapun cu unele tipuri de leucemie care pot masca prezența cancerului.

Leucemia mieloidă acută este un cancer care apare în măduva osoasă. Determină producția în masă de celule sanguine defecte. Deficitul de vitamina B12 afectează măduva osoasă, producând simptome similare. Când există riscul ca acestea să fie greșite, cel mai bine este să consultați un medic care vă poate examina amănunțit.

„Vitamina B12 insuficientă în organism poate duce la modificări tulburătoare ale măduvei osoase”, a explicat GP Charlotte Cremers de la shopgiejo.com.

„Simptomele leucemiei acute includ modificări profunde ale măduvei osoase. Efectele se aseamănă cu cele ale deficitului de vitamina B12 și pot fi suprapuse cu ușurință.

În unele cazuri, o afecțiune o poate agrava pe cealaltă.

Dr. Cremers a spus: „Deficitul de vitamina B12 crește nivelul de folat din organism, ceea ce poate masca simptomele leucemiei acute care agravează starea”.

Folatul este un alt nume pentru vitamina B9, care este folosită în producerea de celule roșii și albe din sânge în măduva osoasă.

„Dacă aveți simptome de deficit de vitamina B12 sau leucemie acută, solicitați imediat ajutor medical pentru a preveni afecțiunile critice.”

Câteva dintre simptomele deficienței de vitamina B12 rezultă din anomalii ale celulelor sanguine pe care le produce măduva osoasă.

Aceasta poate include producerea unei proporții greșite de globule roșii sau albe sau producerea de globule roșii care sunt anormal de mari.

Acest lucru are ca rezultat scurtarea sau respirația și oboseala frecventă, deoarece celulele roșii din sânge devin mai puțin capabile să transporte oxigen.

Modificările numărului de trombocite, un alt produs de măduvă osoasă, pot duce la vânătăi mai frecvente sau dificultăți de a opri sângerarea după o leziune.

Un studiu de caz raportat de Centrul Medical al Universității Baylor a analizat un pacient cu leucemie mieloidă acută.

Pacientul a fost administrat pentru cancer, dar s-a descoperit că are și o deficiență de vitamina B12 fără legătură.

Acest lucru a agravat simptomele cancerului prin agravarea acestora.

Unele dintre simptome au devenit mai ușoare atunci când deficiența de vitamine a fost tratată.

Vitamina B12 se găsește în mod obișnuit în anumite produse de origine animală.

Peștele, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate sunt toate surse bune de vitamină, potrivit NHS.

Uneori, alimentele sunt fortificate artificial cu vitamina B12, cum ar fi unele cereale pentru micul dejun.

Sursele vegetariene și vegane includ extracte de drojdie și lapte de soia fortificat cu B12.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel