marți, mai 30, 2023

Limba unui bărbat a devenit neagră și „păroasă” după ce a suferit un accident vascular cerebral. Care este explicația și recomandarea specialiștilor

Limba unui bărbat a fost acoperită de păr negru după ce a suferit un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu medical.

Medicii indieni au rămas uluiți de cazul bizar al unui bărbat a cărui limbă a fost acoperită cu păr negru după ce a suferit un accident vascular cerebral. Povestea papilelor sale gustative „pline” au fost detaliate miercuri în jurnalul Jama Dermatology de către medicii de la Medical Trust Hospital din Cochin, Kerala.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Kerala Man's Tongue Turns Black And 'Hairy' After Stroke

Limba unui bărbat a devenit neagră și „păroasă” după ce a suferit un accident vascular cerebral

Potrivit raportului, procesul de creștere părului a pacientului de 50 de ani a început în urma unui accident vascular cerebral, care i-a paralizat partea stângă, împiedicându-i mestecatul, a raportat Live Science.

Drept urmare, medicii l-au pus pe o dietă complet lichidă, după care, după câteva luni, limba i-a fost acoperită de un strat de păr negru. Ulterior, dermatologii au prelevat mostre de mucus, care au dezvăluit că avea o afecțiune cunoscută sub numele de „limbă păroasă neagră” (sau lingua villosa nigra- LVN), în care papilele filiforme – proeminențe conice minuscule de pe limbă care conțin papilele gustative – devin mărite și decolorate din cauza unei acumulări. de resturi si bacterii. Acest lucru le conferă aspectul firelor de păr, care pot crește până la aproape un inch lungime dacă limba nu este răzuită în mod regulat.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

Boala afectează cel mai frecvent adulții peste 40 de ani și este adesea atribuită igienei orale proaste. Cu toate acestea, LVN a fost, de asemenea, asociat cu medicamente, inclusiv penicilina și tetraciclina, anumite mărci de apă de gură, precum și consumul de tutun și alcool.

Recomandarea specialiștilor: Ar trebui să vă periați limba pentru a nu fi nevoie să o pieptănați

Se suspectează că dieta bărbatului cu alimente moi și lichide, care nu abrazează suprafața limbii, a cauzat afecțiunea. Și în timp ce această patina bucală este în general inofensivă, pacientul a cerut ajutor după ce limba lui a dezvoltat pete galbene din cauza alimentelor care s-au blocat în firele de păr.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Din fericire, medicii au reușit să taie aceste încâlcituri linguale.

„Pacientului și îngrijitorilor li s-au dat sfaturi cu privire la măsurile adecvate de curățare, iar decolorarea s-a rezolvat după 20 de zile”, s-a arătat în raportul de caz, potrivit nypost.com

În ciuda simptomelor sale aparent extraterestre, LVN este de fapt destul de comună, cu 13% dintre adulți care se confruntă cu această afecțiune de-a lungul vieții, potrivit Academiei Americane de Medicină Orală.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Pentru a preveni ca pe limba cuiva să înmugurească o barbă, medicii recomandă să o curățați de două ori pe zi cu o periuță de dinți sau chiar cu o racletă pentru limbă. Cu alte cuvinte, ar trebui să vă periați limba pentru a nu fi nevoie să o pieptănați.

Într-o situație la fel de păroasă în 2018, o femeie de 55 de ani a suferit de sindromul limbii păroase negre după ce a luat antibiotice pentru a se trata de rănile suferite în timpul unui accident de mașină.

Te-ar mai interesa: Alergia la veninul de albine poate pune viața în p...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private