Sari la conținut

Lipitorile, leac pentru boli circulatorii. CÂT costă o „ședință” cu lipitori

Daniela Șerb

Hirudoterapia este considerată în multe țări drept o metodă complementară de tratament cu efecte benefice pentru sănătate.  La noi, bătrânii o foloseau pentru tratamentul varicelor

Cu toate că, în România  nu este o terapie acreditată oficial, hirudoterapia este practicată chiar de medici pentru tratarea unor boli diverse.
„Saliva lipitorilor conține hirudina, cel mai puternic anticoagulant cunoscut în medicină”, explică dr. Grigore Șeremet, unul dintre cei care aplică acest tip de terapie în Capitală.
Lipitorile mai conţin un acid hialuronic natural mult mai eficient decât cel sintetic şi ajută structura ligamentară şi pe cea musculară să fie mai elastice, susțin medicii care practică tehnica.
Terapia cu lipitori are un efect reflexogen foarte puternic din momentul în care lipitoarea face incizia. „De regulă, aplicăm lipitorile în locurile cunoscute în acupunctură și deblocăm meridianele energetice, efectul curativ fiind mult amplificat”, mai spune dr. Şeremet.
100 de lei, o ședință
Promotorii metodei susțin că lipitorile au şi o puternică acţiune antibacteriană, locul în care au muşcat rămânând steril timp de 48 de ore.
În plus, hirudoterapia este eficientă în tratarea reumatismului, dar şi a varicelor şi a hemoroizilor. „Tratăm la noi în cabinet mai ales bolile coloanei vertebrale cum sunt herniile de disc. Pacienţii vin la consultaţie şi, în funcţie de afecţiune, li se prescriu câte 10-25 de şedinţe”, explică dr Şeremet. Costul unei şedinţe este de 100 de lei.
De unică folosință
Şi bolile cardiovasculare de tipul ischemiilor, aritmiilor, infarctului miorcardic pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu liptori, acestea putând să dizolve cheagurile de sânge de pe artere, reducând astfel riscul de embolie pulmonară. „În afecţiunile oftalmologice, hirudoterapia dă rezultate bune în glaucom. Lipitorile îmbunătăţesc microcirculaţia şi stopează procesul de degradare a nervului optic”, conchide dr Şeremet.
Lipitorile folosite la tratament sunt de unică folosinţă. Tratamentul nu se folosește pentru pacienții cu SIDA, cu anemie severă și pentru femeile însărcinate.
„Nu orice lipitoare poate fi folosită în medicină. Sunt doar două specii, pe care le achiziționăm din trei ferme din România”, mai susține medicul.

La un singur tratament se folosesc cel mult zece
lipitori, în funcție de boală.
Grigore Șeremet, medic

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel