Sari la conținut

Lipsa de fier din organism are consecințe deosebit de grave!

Dacă vă simțiți obosit, aveți amețeli, vă cade părul ori aveți unghii care se rup cu ușurință este foarte posibil să aveți o carență de fier.

Este una dintre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și adesea ea este nediagnosticată, pentru că multe persoane nu și-au testat niciodată nivelul de fier din organism sau au făcut-o foarte rar.

Carențele de fier sunt întâlnite mai ales la tineri, dar și la copiii cu vârsta de până în 5 ani și sunt adesea ignorate, pentru că simptomele sunt nespecifice. Lipsta severă de fier poate duce la anemie sau poate indica o afecțiune despre care nu știm.

Diagnosticată la timp, medicul va identifica natura acestei anemii, întrucât evoluția în astfel de situații este continuă dacă există o cauză care se asociază pe termen lung.

Carențele le fier pot fi determinate de probleme fiziologie atunci când când vorbim de un necesar mai mare de fier, cum este cazul copiilor în perioada de creștere sau al mamelor în perioada alăptării.

În cazul sângerărilor menstruale sau al perioadelor de stres fizic ori psihic, necesarul de fier va fi mai mare. Atunci când cauza este patologică vorbim deja de boli cronice, posibil boli digestive sau intestinale inflamatorii.

O dietă inadecvată sau imposibilitatea organismului de a absorbi fierul se numără de asemenea printre cauzele acestei afecțiuni.

Bolile cronice inflamatorii, cum este de exemplu poliartrita reumatoidă sau insuficienţa cardiacă, se asociază în timp cu lipsa de fier, ajungând până la anemie feriprivă.

Anemia se manifestă vizibil prin oboseală fizică, lipsa toleranţei la efort, dar şi oboseală mentală, lipsa capacităţii de concentrare, incapacitatea de a duce la bun sfârşit anumite sarcini. În cazurile de anemie mai puțin severă, deficitul se rezolvă printr-un regim alimentar bogat în fier și prin tratament cu fier sub formă orală ori injectabil.

Pentru femei se recomandă consult ginecologic, gastroenterologic, pentru a nu fi o pierdere digestivă sau o boală inflamatorie intestinală, care să se asocieze cu o lipsă a absorbţiei fierului și analize de sânge şi cu o anamneză.

Doctorul va decide dacă sunt necesare investigaţii de tip endoscopie, colonoscopie sau de făcut anumite analize, inclusiv anticorpi sau anumite dozări, cum sunt cele pentru boli inflamatorii.

Anemia poate să fie legată şi de boala celiacă, şi de poliartrita reumatoidă, boala Crohn etc.

În general, orice boală inflamatorie cronică se asociază cu anemie, pentru că fierul este blocat la nivelul celulelor şi nu mai poate să fie folosit de organism.

Fierul este unul dintre mineralele esenţiale ale organismului şi se regăseşte în proporţie de peste 60% în hemoglobina din sânge. Acesta este implicat în numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza AND-ului şi producţia de energie.

Ajută la menţinerea unui sistem imunitar funcţional şi ajută organismul să lupte cu infecţiile.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: