Sari la conținut

Lipsa somnului crește riscul de demență, iar somniferele dublează riscul bolii

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Lipsa somnului crește riscul de demență. Cei care dorm șase ore sau mai puțin pe noapte prezintă un risc mai mare de demență, în timp ce cei care iau somnifere își dublează riscul de a face boala.

Ultimele decenii au cunoscut o creștere a cercetărilor publicate privind legătura dintre insomnie, demență și Alzheimer, dar un studiu longitudinal a confirmat unele știri pozitive pentru un grup de oameni.

Studiul a confirmat legătura dintre Alzheimer și insomnie, dar a arătat că persoanele care sunt capabile să se întoarcă la somn după ce s-au trezit noaptea sau dimineața (cunoscută sub numele de insomnie pentru întreținerea somnului) au un risc de demență scăzut cu 40%.

Lipsa somnului crește acumularea de placă în creier

Potrivit rezultatelor, insomnia de inițiere a somnului a fost asociată cu un risc crescut de demență cu 51%, în timp ce utilizarea medicamentelor pentru somn determină un risc crescut de demență cu 30%.

Cercetătorii au intervievat peste 6.000 de pacienți care și-au înregistrat insomnia de la debutul somnului (dificultatea de a iniția somnul în 30 de minute de la culcare), insomnia de întreținere a somnului (dificultatea de a rămâne adormit pe tot parcursul nopții) și utilizarea medicamentelor pentru somn.

Profesorul Roger Wong, profesor la Departamentul de Sănătate Publică și Medicină Preventivă de la Universitatea de Medicină din SUA din Upstate, are o teorie despre motivul pentru care cei cu insomnie de întreținere a somnului se descurcă mai bine.

Teoria lui Wong este că cei care se trezesc în miezul nopții au mai multe șanse să se angajeze în activități de stimulare cognitivă, „care apoi scade riscul de demență”.

„Semnul distinctiv pentru această boală este acumularea unei proteine toxice în creier numită „placă”.

Calitatea și cantitatea de somn sunt importante, deoarece au fost făcute cercetări atât la rozătoare, cât și la oameni, care indică faptul că somnul este esențial pentru a drena această placă atunci când dormim.

Somnul inadecvat crește acumularea de placă în creier”, a explicat Wong.

Un somn bun este, de obicei, legat de o prevalență mai mică a bolilor degenerative ale creierului, deoarece obținerea orelor potrivite declanșează „sistemul glimfatic”, care este responsabil pentru îndepărtarea acelei „placi” a creierului.

„Este, de asemenea, foarte posibil să fie nevoie de un somn bun pentru a menține o sănătate mentală și fizică bună, care sunt strâns legate de riscul de demență”, a mai spus Wong.

Somniferele cresc riscul de demență

Pentru cei care se trezesc noaptea, cel mai bine este să facă o activitate liniștită, cum ar fi lectura, grădinărit sau chiar puțin gătit. Wong susține că cei mai mulți insomniaci ajung să recurgă la măsuri disperate pentru a adormi din nou, cum ar fi somniferele.

Indiferent dacă somniferele sunt eliberate fără prescripție medicală sau prescrise, toate cresc riscurile de demență.

„Multe ajutoare pentru somn sunt anticolinergice, care perturbă un neurotransmițător din creierul nostru numit acetilcolină, care este esențială pentru memorie”, conchide studiul.

Sfatul specialiștilor este să dormi cât mai mult posibil și să dezvolți rutine care te ajută să adormi, cum ar fi evitarea cofeinei după prânz, a face un duș sau o baie caldă sau a evita utilizarea electronicelor înainte de culcare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel