joi, mai 26, 2022

Lora – una dintre cele mai îndrăgite vedete din România, cântăreață dar și protagonistă în comedia „Secretul lui Zorillo”, a mărturisit într-un interviu pentru click.ro că deși iubește mâncărurile tradiționale, aceasta a descoperit recent că se confruntă cu intoleranța la gluten.

reacțiile adeverse de după rapel

„Salată de boeuf! Eu sunt genul care e obișnuit și cu piftia, răcitura! (…) răcitură și ouă umplute cu pate de ficat.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

Nu (nu țin diete – n.r.). Am descoperit recent că am o intoleranță la gluten, de care nu am știut, dar de când evit să mănânc ce nu trebuie am început să mă desumflu, căci la un moment dat nu înțelegeam de ce mă umflu fără să mănânc.

Se pare că am o alergie la gluten. Completez cu suplimente lipsurile de minerale și de vitamine pe care le-am descoperit și mă simt mult mai bine”, a spus Lora.

Ce este glutenul?

Potrivit InfoCos, glutenul este denumirea complexului proteic, care, în cazul făinii de grâu, poate fi separat prin spălarea aluatului obţinut din făină şi apă, cu o soluţie de sare (clorură de sodiu). În gluten, cele două componente, gliadina şi glutenina, sunt reprezentate în proporţii aproximativ egale, deosebirea esenţială dintre cele două fracţii fiind aceea că gliadina este monomerică, iar glutenina este polimerică, prin formarea legăturilor disulfurice intermediare. Intoleranţa este dată de anumite fracţiuni gliadinice, încadrate în clasa de proteine denumite prolamine.

Te-ar mai interesa: Nu poți pierde grăsimea de pe burtă? Atenție la ac...

Glutenul poate fi ,,ascuns` în unele alimente:

  • snacks, chips-uri;
  • ulei amestec pentru prăjire poate conţine ulei din germeni de grâu, de aceea, se recomandă numai uleiul din floarea-soarelui sau uleiul din măsline;
  • oţet din malţ, muştar, maioneză;
  • bere şi whisky, care sunt preparate din cereale ce conţin gluten, dar alte băuturi alcoolice ca vinul şi cidrul nu conţin gluten;
  • malţ ca ingredient al diverselor produse trebuie privit cu mare rezervă, întrucât malţul utilizat la obţinerea berii sau a produselor cu malţ, se obţine nu numai din orz, dar şi din grâu sau porumb;
    termenul de extract cerealier evidenţiat pe etichetele alimentare implică, adesea, şi grâul, ceea ce necesită excluderea alimentelor respective din nutriţia individului;
  • “corn flakes` are în mod invariabil cantităţi reduse de grâu, consumul se va face numai după citirea ingredientelor afişate pe cutia produsului;
  • unele brânzeturi, conserve de carne şi peşte în sos, tocături de carne, cârnaţi sau mezeluri, fasole uscată în conserve, legume conservate, creme pentru copii, caramele, marţipan, unele tipuri de
  • ciocolată, sosuri de carne, diverse umpluturi pentru salate etc.;
    îngheţata, iaurt cu fructe, suc de roşii, unt de arahide, cafea instant, o gamă largă de bomboane etc.

Trebuie avut grijă ca la prepararea alimentelor, ca peşte, carne, sa nu fie folosit pesmet de pâine sau acestea sa nu fie date prin făină. Din aceste considerente, persoanele trebuie să cunoască compoziţia preparatelor pe care doresc să le consume. Acest lucru se poate realiza fie prin citirea de pe eticheta ataşată a compoziţiei ingredientelor folosite, fie prin solicitarea informaţiilor respective de la compania producătoare. În nici un caz nu se vor consuma preparatele a căror compoziţie nu este precizată.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private