Sari la conținut

Loviturile la cap pot cauza un „cancer mortal”. Avertismentul experților

migrene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adevărata diferență între migrene și dureri de cap sinusale

Potrivit unui studiu, loviturile la cap cresc riscul de tumori cerebrale. Pacienții care au suferit o rănire la cap gravă în trecut au avut de aproape patru ori mai multe șanse de a suferi această boală.

Cercetătorii au descoperit că leziunile creierului ar putea cauza umflături, făcând celulele mai susceptibile de a deveni canceroase.

„Traumele cerebrale pot contribui la un risc crescut de a dezvolta cancer la creier mai târziu în viață”, a spus profesorul Simona Parrinello, de la University College London.

Loviturile la cap pot cauza un „cancer mortal”. Avertismentul experților

Tumorile cerebrale sunt rare, dar mortale, atrag atenția oamenii de știință din Marea Britanie. Acestea pot provoca dureri de cap, convulsii, probleme de memorie, o schimbare a personalității și vă pot face să vă simțiți rău.

Boala devine mai probabilă odată cu înaintarea în vârstă, cu expunerea la radiații și antecedentele familiale, doi factori de risc cunoscuți.

Cel mai recent studiu, publicat în Current Biology, a investigat modul în care loviturile la cap ar putea crește, de asemenea, șansele de îmbolnăvire. Cercetătorii au studiat creierul șoarecilor care au suferit leziuni la cap pentru a vedea dacă celulele lor au devenit canceroase. Ei au descoperit că creierul avea markeri ai celulelor canceroase timpurii care s-ar putea diviza.

Echipa a analizat apoi dosarele de sănătate a 20.000 de persoane care au fost diagnosticate cu leziuni la cap, comparând rata cancerului la creier cu un grup care nu a avut o umflătură.

Profesorul Parrinello a spus că au descoperit că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, umflarea de la o leziune a creierului poate duce la formarea unei tumori.

Experții independenți au spus că cercetarea a arătat cum leziunile ar putea crește riscul de cancer la creier.

„În timp ce o leziune cerebrală nu va garanta că o persoană va dezvolta cancer, studiul oferă un mecanism biologic prin care riscul de cancer poate fi crescut.

De asemenea, evidențiază importanța tot mai mare de a putea monitoriza starea inflamatorie a creierului nostru”, a declarat dr. Mark Dallas, de la Universitatea din Reading, potrivit The Sun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel