Sari la conținut

Lucrul care a salvat cele mai multe vieți, încă de la începutul pandemiei

Arma împotriva coronavirusului există, însă trebuie să o folosim corespunzător, subliniază specialiștii. Multe vieți au fost salvate de vaccinurile anti-COVID, încă de la începutul pandemiei.

Pe de altă parte, multe altele ar putea fi salvate în continuare dacă imunizarea ar avea un ritm accelerat, la nivel mondial.

Acest lucru este esențial, în special după apariția variantei Omicron. Aceasta este, se pare, mult mai contagioasă decât tulpina Delta.

Cu atât mai mult, poate fi mai rezistentă în fața vaccinurilor, motiv pentru care mai multe companii farmaceutice au început să lucreze la adaptarea vaccinurilor pentru varianta Omicron.

Vaccinul a salvat multe vieți de la începutul pandemiei

În ultimul an au fost salvate foarte multe vieţi datorită vaccinării – a afirmat János Szlávik, şeful Secţiei de Boli Infecţioase al Spitalului Centrum din Budapesta, comunică RKB, potrivit RADOR.

János Szlávik a atras din nou atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de îmbolnăviri grave este mult mai mic în rândul persoanelor vaccinate.

Medicul şef a adăugat că majoritatea pacienţilor de la ATI sunt nevaccinaţi, situaţie constatată în special în cazul persoanelor în vârstă, cu boli cronice. Medicul infecționist a evidenţiat succesul obţinut în „săptămâna vaccinării”, precizând că mulţi se vaccinează în special cu a treia doză (booster).

János Szlávik a adăugat că, atunci când vaccinul destinat copiilor va sosi în Ungaria, este important ca tot mai mulţi părinţi să solicite vaccinarea acestora.

Cea mai eficientă armă anti-COVID

Interesul pentru vaccinare rămâne scăzut în România. Potrivit celui mai recent bilanţ, doar aproximativ 10.000 de persoane au făcut prima doză în 24 de ore.

Vaccinarea este cea mai eficientă armă în lupta cu orice formă de mutație a coronavirusului – spun specialiștii în boli infecțioase din ţara noastră.

Directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, a explicat, la Radio România Actualități, că persoanele cu schema completă de vaccinare vor avea o imunitate mai ridicată,chiar şi în contextul apariţiei Omicron.

„În momentul în care vorbim de o variantă nouă, cu atât mai mult ne va interesa vaccinarea, pentru că este evident că cine va avea schema completă, mai ales dacă vorbim și de booster, adică de doza a treia, va avea categorii cu un răspuns imun care să-i permită o protecţie în raport cu formele severe. Până la urmă, ce am lămurit noi foarte clar acum este că vaccinul are ca principal obiectiv să-mi salveze viaţa. Practic, să împiedice apariţia unei forme care să presună complicaţii”, a declarat Adrian Marinescu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel