miercuri, noiembrie 30, 2022

A doua zi de Paște este denumită Lunea Albă. Începe Săptămâna Luminată. Pentru creștinii ortodocși, este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt. Zilele acestea, credincioșii trebuie să respecte câteva tradiții și obiceiuri. Ei se pot ruga pentru iertarea păcatelor.

LUNEA ALBĂ! Se deschid Porțile Raiului. Ce este total interzis să faci în a doua zi de Paște!

În Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paşte, credincioșii trebuie să respectate mai multe tradiții.  Prin Învierea Domnului din morţi, cei din popor cred că se deschid Porțile Raiului. Conform tradițiilor, rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Luna Albă si tradiția stropitului cu apă

Astăzi trebuie să stropeşti casa cu agheazma. În această zi, are loc aşa-numita „umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.


Ce trebuie să facă creștinii ortodocși în Luna Albă?

O altă tradiţie este stropirea cu apa. Acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. Într-o anumită parte a României, mai exact în Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri, potrivit Capital.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Alba. In Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu “harti”. Biserica ne ofera dezlegare la mancarurile de dulce datorita Invierii Domnului. Conform Tipicului Sfantului Sava, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii), avem “dezlegare la peste”.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private