Sari la conținut

Lygia Alexadrescu dă verdictul: este bună sau nu dieta cu pepene?

fructul care crește colesterolul
Sursă FOTO: Unsplash
Pepenele consumat în exces, un pericol pentru cei cu nivelul mare de colesterol

Din cuprinsul articolului

Dieta cu pepene este una extrem de controversată: unii susțin că este extrem de sănătoasă și eficace, alții susțin că acest fruct îngrașă. Există controverse și cu privire la ora la care ar trebui consumat.

Nutriționista Lygia Andreescu a analizat pe larg efectele pepenului asupra organismului.

Dieta cu pepene: pro sau contra?

„Consumat însă dimineață, mai ales înainte de micul dejun, hidratează, potoleşte pofta de dulce și satură fără a lasă urme pe cântar.

Pepenele verde conține niveluri ridicate de licopen, care este foarte eficient în protejarea degradării celulare și scade riscul cardiovascular. Licopenul din pepene verde îl face un fruct antiinflamator. Licopenul este un inhibitor al diferitelor procese inflamatorii și funcționează, de asemenea, ca un antioxidant, adică neutralizează radicalii liberi

Pepenele o sursă sigură de potasiu. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina B6 (piridoxină), vitamina C și mangan. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul, dezvoltă rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi de oxigen nocivi. Manganul este folosit de organism ca co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza, atât de importantă în protejarea membranei celulare.

Pepenele verde este și o sursă excelentă de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. Este una dintre vitaminele esențiale pentru vedere și imunitate.

Hidratarea și digestia normală sunt și ele favorizate de consumul de pepene. Pepenele este darul naturii care învinge setea de vară, datorită bogăției în electroliți și de apă conţinuta. Pepenele conține și fibre, care stimueaza digestia și eliminarea completă a deșeurilor.

Vitamina A din pepene ajută la menținerea pielii și părului hidratate și, de asemenea, favorizează creșterea sănătoasă a celulelor noi de colagen și elastină. Vitamina C este, de asemenea, benefică în acest sens promovează creșterea sănătoasă a colagenului.

Pepenele este bogat și în citrulina, un aminoacid utilizat în sistemul de oxid nitric la om și care are rol antioxidante și vasodilatatoare. Conform unui studiu din 2013 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, citrulina îmbunătățește circulația sanguină, ajută la reducerea durerilor musculare și menține normal ritmului cardiac”, a explicat Lygia Alexandrescu pentru Antena3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel