Sari la conținut

Mai multe centre de transfuzii din tară au limitat numarul donatorilor. Care este cauza

Beneficiile pe care le ai dacă donezi sânge.
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Donatorii de sânge

Mai multe centre de transfuzii din ţară au limitat numărul donatorilor de sânge, după ce s-au confruntat cu un val de solicitări în urma creşterii valorii tichetelor pe care le încasează aceste persoane, de la 67 la 280 de lei.

Măsuri similare au fost luate şi la Călăraşi, spre exemplu, pentru a evita aglomeraţia, după cum transmite corespondentul RRA Mădălin Sofronie.

Numărul donatorilor a crescut de două ori

Raluca Cruceat, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Călăraşi, explică de ce s-a redus programul de donare.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, având în vedere că donatorii primesc după fiecare donare un card valoric încărcat cu o sumă modificată, de la 1 ianuarie, cu 280 de lei, într-adevăr, avem o creștere a numărului de donatori, dar, în același timp, a trebuit să reducem programul de donare, întrucât în primele zile după data de 1 ianuarie se prezenta un număr mare de donatori. Am avut chiar și 90 de recoltări într-o zi”, a declarat Raluca Cruceat, potrivit RRA.

Salvezi vieți donân sânge

donator sange
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Donarea de sânge ajută în salvarea vieților și îmbunătățirea sănătății pacienților care au nevoie de transfuzii de sânge. Printre beneficiile şi utilităţile donării de sânge se numără:

Salvarea de vieți: Donarea de sânge poate salva viețile pacienților cu afecțiuni grave, cum ar fi accidentele severe, complicațiile în timpul nașterii, intervențiile chirurgicale complexe, afecțiuni oncologice sau cele care afectează sistemul circulator, printre altele. Sângele donat poate fi folosit pentru a compensa pierderile de sânge și a reface volumul de sânge din organism, restabilind funcționarea în condiții de siguranță.

Tratamentul anemiei: Anemia se referă la o scădere a numărului de globule roșii sau a nivelului de hemoglobină din sânge, ducând la o lipsă de oxigen în țesuturi. Donarea de sânge poate furniza globule roșii și hemoglobină pentru pacienții cu anemie, ajutând efectiv la tratamentul lor.

Sprijinirea pacienților cu afecțiuni cronice: Pacienții care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi anumite forme de cancer, boli renale, boli de sânge sau boli imune, pot avea nevoie constantă de transfuzii de sânge pentru a-și menține starea de sănătate și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Ajutor în caz de situații de urgență: Donarea de sânge poate fi esențială în caz de situații de urgență, de exemplu, accidente de mașină, dezastre naturale sau conflicte armate, în care s-au produs leziuni severe și se necesita transfuzii urgente pentru a salva vieți.

Stimularea producerii de sânge nou: Donarea de sânge poate stimula producerea de sânge nou în corpul donorului. Astfel, organismul poate compensa cantitatea donată și producerea constantă de sânge nou duce la regenerarea celulelor sanguine, devenind un process benefic pentru sănătatea generală a donatorului.

Testarea gratuită a stării de sănătate: Înainte de a dona sânge, donatorii sunt supuși unor teste și examinări medicale în scopul de a verifica starea lor de sănătate. În acest fel, donatorul poate beneficia de un control de rutină gratuit care poate identifica probleme de sănătate neprecaute.

Îmbunătățirea generoasă a vieții altora: Donarea de sânge este un act altruișt care aduce bucurie și speranță altor persoane. Faptul că donatorii se implică în acțiuni de acest fel și oferă sângele lor celor în nevoie contribuie la îmbunătățirea calității vieții altor persoane și la reducerea suferinței acestora.

Donarea de sânge este esențială pentru a asigura stocurile necesare de sânge în băncile de sânge și pentru a răspunde nevoilor pacienților care au nevoie de transfuzii. Prin urmare, donarea de sânge are un impact semnificativ în îmbunătățirea sănătății și salvarea vieților umane.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel