Sari la conținut

Mâine cinstim un mare sfânt: Biserica i-a închinat 5 sărbători pe an

Mâine cinstim un mare sfânt: Biserica i-a închinat 5 sărbători pe an. Cu sărbătoarea de mâine se încheie ciclul din acest an. Următoarea este în ianuarie.

Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul cinci sărbători: Zămislirea – 23 septembrie, Nașterea lui Ioan Botezătorul – 24 iunie, Soborul lui Ioan Botezătorul – 7 ianuarie, Tăierea capului lui Ioan Botezătorul – 29 august, și Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie.

Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul

De Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește momentul în care îngerul Gavriil a venit la Zaharia și la soția acestuia, Elisabeta, și i-a anunțat că vor avea un fiu, pe nume Ioan.

Cei doi nu au crezut spusele trimisului lui Dumnezeu și, drept pedeapsă, Arhanghelul Gavriil i-a zis lui Zaharia că va rămâne mut până în ziua în care se va naște pruncul, relatează știrileprotv.ro.

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este serbată în fiecare an, pe 23 septembrie.

În calendarul iudaic, luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. De aceea, Biserica a hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie. Raportându-se la aceasta, s-a stabilit și nașterea, nouă luni mai târziu, pe 24 iunie.

În calendarul ortodox sunt sărbătorite trei femei care au dat naștere unor sfinți: Sfânta Ana a născut-o pe Fecioara Maria, Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Maria, Maica Domnului, cea care l-a născut pe Iisus.

Cine a fost Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament și este cunoscut în Biblie ca „Înaintemergătorul Domnului”.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Iisus Hristos și de a-i boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan Botezătorul le transmitea oamenilor următorul mesaj: „Pocăiți-vă, că se apropie Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.

Tot el este și cel care l-a botezat pe Iisus, mai notează stirileprotv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel