Sari la conținut

Majorări salariale pentru asistenți, infirmieri, brancardieri și medici. Alte cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari din această vară

Începând cu data de 1 iulie 2023, noua Lege a salarizării angajaților plătiți din fonduri publice va intra în vigoare.

Potrivit noilor prevederi, începând cu data de 1 iulie 2023, următoarele categorii de angajați vor beneficia de majorări salariale în România:

  • Angajații din domeniul sănătății: Acest lucru poate include personalul medical, asistenții medicali, infirmierii și alte categorii de angajați din sistemul de sănătate. Majorările salariale sunt menite să recunoască eforturile acestora și importanța muncii lor în furnizarea de servicii medicale de calitate.
  • Angajații din asistența socială: Persoanele care lucrează în domeniul asistenței sociale, inclusiv asistenții sociali și lucrătorii sociali, vor primi, de asemenea, majorări salariale. Acest lucru reflectă importanța sprijinului pe care acești profesioniști îl oferă comunităților și vulnerabililor.
  • Angajații din domeniul apărării: Militarii și personalul angajat în instituțiile din domeniul apărării vor beneficia, de asemenea, de creșteri salariale. Această poate include personalul din forțele armate, poliție și alte structuri de securitate.
  • Angajații din ordine publică: Polițiștii, jandarmii și alte categorii de personal din domeniul ordinii publice vor primi majorări salariale, recunoscând astfel rolul crucial pe care îl au în menținerea siguranței și a ordinii publice.
  • Angajații din securitatea națională: Această poate include personalul angajat în serviciile de informații, securitatea cibernetică și alte domenii relevante pentru securitatea națională. Majorările salariale au scopul de a motiva și de a menține angajații talentați și specializați în aceste domenii sensibile

Amintim că profesorii și personalul didactic auxiliar vor beneficia și ei de majorări salariale, în conformitate cu Ordonanța de urgență 57/2023, publicată în Monitorul Oficial. Aceste majorări salariale au fost aprobate de Guvern ca urmare a recentelor proteste ale acestora.

Astfel, de la 1 iunie 2023 salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar sunt prevăzute cu o creștere 1.300 de lei pe fiecare funcție, în timp ce pentru personalul nedidactic, majorarea este de 400 de lei

„Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de baza aflate în plata pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare”, prevede textul OUG.

Majorări salariale și prime pentru asistenți, infirmieri, brancardieri și medici, de la 1 iulie.

Aceștia ar urma să primească 500 de lei brut și câte 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în weekend sau într-o sărbătoare legală.

La rândul lor, medicii vor primi 1.500 lei pentru cel puțin 3 gărzi pe lună, sub formă de primă.

Majorările vor fi acordate începând cu 1 iulie, până la noua lege a salarizării, care ar putea fi gata la 1 ianuarie 2024.

De exemplu, un medic care realizează 3 gărzi pe lună va primi, pe lângă contravaloarea acestora, și bonificația menționată.

Discuțiile despre majorarea salariilor medicilor vin în contextul în care sindicatele din Sănătate amenință cu greve.

Federația Solidaritatea Sanitară din România a anunțat marți că aproximativ 10% dintre medici ar fi gata să demisioneze din contractele de gărzi.

Prin măsurile discutate la nivelul ministerelor Sănătății și al Finanțelor, Guvernul încearcă să evite o nouă situație precum cea din Educație.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.