Sari la conținut

MAMA AVEA DREPTATE. Câți ani din viață poți pierde dacă nu-ți mănânci porția zilnică de legume și fructe

Andreea Ciulac

Atenționarea „Trebuie să mănânci legume, altfel nu mai crești mare”, folosită de părinți pentru a-și convinge odraslele că morcovii și spanacul care însoțesc fripura nu sunt pentru decor, are un sâmbure de adevăr. După ani întregi de cercetări, experții în nutriție au descoperit că obiceiul evitării acestor alimente îi costă pe oameni, la propriu, ani din viață.

Și eliminarea fructelor din dietă are același efect spun oamenii de știință de la Institutul Karolinska din Stockholm, care au analizat, timp de 13 ani, dietele a mai bine de 70.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 și 83 de ani. Concluzia? Cei care nu au mâncat suficiente fructe și legume au trăit, în medie, cu 37 de luni mai puțin decât participanții care au consumat cinci porții zilnice din această grupă alimentară. Mai mult, au și murit cu 32 de luni mai repede ca cei care au mâncat cel puțin trei porții zilnice de fructe și legume. Au existat cazuri și de persoane aflate la limită, care au inclus totuși o porție de mere și una de salată, spre exemplu, și care tot au avut de câștigat: au decedat doar cu 18 luni mai repede decât participanții iubitori de leguminoase.

Citeste si:

Iar conducătorii studiului sunt cât se poate de tranșanți: “Fructele și legumele sau mai precis eliminarea lor din meniu este asociată cu o rată scăzută de viață și una crescută de moarte”.

Pentru cei care nu știu cum să interpreteze recomandarea de a mânca cinci porții de legume și fructe, Organizația Mondială a Sănătății spune că este de ajuns să consumați 400 de grame per total.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.