Sari la conținut

Mănânci salam sau șuncă? Iată ce riști să pățești

Bărbații care mănâncă mai mult de trei felii de șuncă pe zi sunt de două ori mai predispuși să moară de insuficiență cardiacă. Acesta este rezultatul unui nou studiu ce confirmă legătura, deja stabilită, între consumul de carne procesată și riscul de deces.

Noua cercetare, realizată în Suedia, este prima care distinge între efectele cărnii roșii procesate și ale celei neprocesate. Potrivit rezultatelor, carnea procesată are un impact mare asupra insuficienței cardiace și ratelor de deces, ceea ce nu se întâmplă și în cazul cărnii neprelucrate.

Realizat pe un eșantion de peste 37.000 de bărbați cu vârste între 45 și 79 de ani și monitorizați timp de aproape 12 ani, studiul arată că riscul de deces ca urmare a insuficienței cardiace este de două ori mai mare atunci când se consumă mai mult de 75 de grame de carne procesată pe zi. Cantitatea recomandată este de 25 de grame pe zi (o felie de șuncă), relatează The Daily Telegraph în ediția online.

În perioada monitorizată, 2.891 de bărbați au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă și 266 au murit din cauza acestei boli.

Deși cercetarea a implicat doar bărbați, cercetătorii spun că aceleași tendințe sunt susceptibile de a fi constatate și la femei.

Studiul a fost publicat în revista American Heart Association, Circulation: Heart Failure. Noile concluzii vin să confirme rezultatele unui studiu publicat anul trecut, realizat pe jumătate de milion de persoane din 10 de țări europene, și care a ajuns la concluzia că dietele bogate în carne procesată cresc riscul de boli de inimă, de cancer și de deces timpuriu. Carnea procesată a fost, de asemenea, asociată cu un un risc crescut de cancer de colon.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel