Sari la conținut

Mâncărimea pielii. 7 cauze care se pot ascunde în spatele pruritului și cum să le tratați

mancarime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune remedii pentru pielea iritată și mâncărimi

Mâncărimea pielii. 7 cauze care se pot ascunde în spatele pruritului și cum să le tratați.

Mâncărimea pielii sau pruritul poate fi cauzată de o serie de lucruri, de la aerul rece și uscat din timpul iernii, la alergenii din primăvară și vară. Pruritul poate să apară oriunde pe piele și provoacă nevoia de a te scărpina. Această senzație de mâncărime poate fi una ușoară și până la durere.

Un dermatolog arată șapte cauze frecvente ale mâncărimii pielii, cum să le tratați și când trebuie să cereți sfatul unui medic.

1. Mâncărimea pielii: Piele uscată

„Pielea uscată este o cauză atât de frecventă a mâncărimii pielii. Adulții mai în vârstă sunt deosebit de predispuși la această uscăciune și mâncărime”, spune Rajani Katta, un medic dermatolog, profesor la Școala de Medicină McGovern, Universitatea din Texas Houston și autor a 7 cărți de specialitate.

„Cazurile mai ușoare pot avea doar descuamarea pielii, dar pe măsură ce progresează, puteți dezvolta fisuri mici pe suprafața pielii”, spune dr. Katta, potrivit womenshealthmag.com

Cum să o tratați: Cheia pentru tratarea și prevenirea pielii uscate este limitarea pierderii de apă din piele. Puteți face acest lucru adoptând metoda dușurilor mai scurte și călduțe (dușurile fierbinți elimină umezeala) și apoi hidratează în mod constant.

O strategie cu adevărat utilă este ca, după ieșirea din duș, să vă ștergeți cu prosopul doar parțial și apoi să aplicați o cremă hidratantă pe pielea umedă pentru a ajuta la blocarea umezelii.

2. Mușcături de insecte

„Diferite înțepături de insecte pot declanșa reacții cutanate care produc mâncărimea pielii. De cele mai multe ori, veți observa umflături roșii, cum ar fi o mușcătură de țânțar”, spune dr. Katta.

Cum să o tratați: Deși pot produce mâncărime și sunt enervante, între timp, „acestea se vor estompa singure, dar pentru umflături mai grave, recomandăm adesea unguent fără prescripție medicală pentru o săptămână pentru a ajuta la calmarea reacție „, a explicat dr. Katta.

3. Mâncărimea pielii: Eczeme

Eczema, cunoscută și sub numele de dermatită, se referă la inflamația pielii. Uneori poate fi o afecțiune ereditară, dar se poate dezvolta și la orice vârstă. Cu eczeme, puteți dezvolta „petice” roșii neregulate ca formă și mâncărime pe diferite zone ale corpului.

Acest tip de eczemă se numește dermatită atopică, care apare frecvent pe brațe și picioare, în special în pliul brațelor și în spatele genunchilor.

Cum să o tratați: „Tratamentul necesită adesea unguente medicamentoase pe bază de prescripție medicală și se concentrează pe întărirea barierei pielii prin utilizarea cremelor hidratante și apoi tratarea inflamației pielii”, spune dr. Katta.

4. Dermatita alergică de contact

Dermatita alergică de contact este un tip de reacție alergică a pielii care poate fi cauzată de o serie de substanțe diferite. Un exemplu este răspunsul erupției la iedera otrăvitoare, care se dezvoltă de obicei la două până la trei zile după contactul cu planta, spune dr. Katta.

Dermatita alergică de contact poate fi declanșată de diferite ingrediente din produsele de îngrijire a pielii, de metale, cum ar fi în bijuterii, de produse chimice din cauciuc și de multe alte substanțe. Erupția apare de obicei în zonele de contact cu substanța, deci uneori aceasta poate crea modele neobișnuite, cum ar fi o ramură de iederă otrăvitoare care provoacă o erupție liniară.

Cum să o tratați: cazurile ușoare pot fi tratate cu unguent fără prescripție medicală de hidrocortizon, dar în cazurile care se răspândesc pentru a implica o suprafață mai mare a corpului sau care implică fața este recomandată consultarea unui dermatolog.

5. Mâncărimea pielii: Mătreață

Mulți oameni sunt familiarizați cu erupția roșie, descuamată și cu efect de mâncărime a pielii a scalpului care semnalizează mătreața.

„Deși pielea ar putea părea uscată, aceasta este de fapt o afecțiune în care există inflamații ale scalpului și este cunoscută sub numele de dermatită seboreică”, spune dr. Katta. „În timp ce unii oameni experimentează doar fulgi ușori, alții experimentează fulgi albi foarte groși.”

Cum să-l tratați: cel mai frecvent tratament pentru mătreață sunt șampoanele fără prescripție medicală, care pot conține diferite ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic, sulfura de seleniu, piritionul de zinc și ketoconazolul.

Lăsați șamponul să acționeze aproximativ cinci până la 10 minute înainte de a-l clăti, ceea ce ajută la funcționarea ingredientelor active, recomandă dr. Katta. „Dacă aceste șampoane nu ajută, atunci consultați un dermatolog, deoarece unii oameni necesită produse cu prescripție medicală mai puternice”.

6. Candidoza cutanată

Candidoza cutanata si alte forme de candidoza sunt infectiile determinate de bacteria Candida albicans sau alte specii de Candida. Cu acest tip de infecție, veți experimenta adesea o erupție roșie cu mici umflături roșii la margini, posibil în zona brațelor, în zona inghinală sau sub sâni.

Cum să o tratați: „Păstrarea pielii uscate poate ajuta, dar tratamentul necesită o cremă medicamentoasă”, spune dr. Katta. „Dacă erupția cutanată nu răspunde la cremele fără prescripție medicală, este important să vă adresați dermatologului, deoarece pot fi necesare medicamente eliberate pe bază de rețetă.”

7. Mâncărimea pielii: Piciorul atletului

„Piciorul atletului” este un nume comun pentru „tinea pedis”, o infecție fungică care poate apărea între degetele de la picioare sau pe părțile laterale sau inferioare ale picioarelor. Între degetele de la picioare, această afecțiune poate duce la o piele roșie, în timp ce pe părțile laterale și inferioare ale picioarelor poate duce la descuamarea pielii sau chiar vezicule în unele cazuri.

Cum să o tratați: „Cremele antifungice fără prescripție medicală vă pot ajuta și este important să păstrați picioarele uscate, cum ar fi schimbarea frecventă a șosetelor transpirate”, spune dr. Katta. Dacă piciorul atletului nu dispare cu ajutorul cremelor, atunci medicul vă poate recomanda o cremă pe bază de rețetă sau medicamente orale.

Dacă simptomele și mâncărimea se înrăutățesc sau nu răspund la tratament, contactați medicul dermatolog cât mai curând posibil. Este posibil ca sursa zgârieturilor să nu fie ceea ce credeți că este, astfel încât acesta vă poate confirma diagnosticul și poate prescrie medicamente și tratamente mai puternice, dacă este necesar.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel