Sari la conținut

Candidoza, boala parșivă care afectează 75% dintre femei. Care sunt principalele simptome și cum evităm recidiva ei

Candidoza este o boală extrem de frecventă în rândul femeilor, dar care nu ocolește nici bărbații. Stilul de viață influențează mult șansele apariției candidozei și, mai ales, șansele recurenței sale.

Este genul de afecțiune care te poate chinui ani de zile, dacă nu este tratată corespunzător și dacă îți menții stilul de viață nesănătos.

Candidoza vaginală este o infecţie produsă de înmulţirea exagerată a unei ciuperci, Candida Albicans. Ea este prezenţa în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele şi în vagin, alături de o serie de bacterii benefice.

Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei Albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte, cel puţin o dată pe parcursul vieţii.

Statisticile spun că 75% dintre femei suferă cel puțin o dată de candidoză, iar 40-45% dintre ele au episoade recurente! Aceste date o fac cea mai frecventă infecție vaginală, iar tratamentul necesită o repetare, nu de puține ori.

Candidoza poate fi localizată și la nivelul gurii sau al unghiilor și urechilor, în pliurile cutanate.

Bărbații pot fi afectați, la rândul lor, chiar dacă într-un procent mai mic, dar simptomele sunt asemănătoare cu ale femeilor: mâncărimi puternice în zona genitală, înroșire, usturime, senzație de arsură, decojirea glandului sau pete mici și albe pe gland.

Nu de puține ori, simptomele nu se manifestă la bărbați, dar ei pot transmite infecția altei partenere, dacă nu se protejează în timpul contactului intim.

Când partenera este diagnosticată cu candidoză, este necesar ca și bărbatul să urmeze tratamentul, chiar dacă el nu prezintă simptome.

Candidoza se transmite prin contact intim! Dar îmbolnăvirea depinde foarte mult de sistemul imunitar al fiecărei persoane.

Cel mai important factor de apariție a candidozei este tratamentul cu antibiotice, de aceea este vital să se prescrie pe parcursul administrării de antibiotice și probiotice.

Terapiile hormonale, sarcina, imunitatea slăbită favorizează apariția cadidozei. Și nu în ultimul rând, zahărul. Practic, zahărul în corp invită candidoza la dans. Cine vrea cu adevărat să scape de această infecție și să prevină reapariția sa chiar și după un tratament trebuie să înceteze cu consumul de alimente dulci și să se axeze pe consumul de legume și iaurturi. Un iaurt pe zi poate fi extrem de benefic. De asemenea, pește, carne albă dar și usturoi, un antifungic puternic și de încredere.

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numără scurgerile vaginale anormale, însoţite de mâncărime şi senzaţie de arsură.  De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroşirea şi umflarea vulvei şi dureri în timpul contactului sexual.

„Infecţia cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urmă unei vizite la piscină, există şi alţi factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv şi permiţând dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, ci mai degrabă o afecţiune ce poate fi declanşată şi prin contact sexual. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoană are imunitatea scăzută. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Confirmarea diagnosticului de candida se realizează prin efectuarea unor analize ale secreţiilor vaginale. Pentru acurateţea examenului secreţiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale şi a contactului sexual cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectuă cu apa şi cu un săpun delicat.

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local şi în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecţiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important că acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt şi alte tipuri de afecţiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârşit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o candidoză recurentă, înseamnă că ceva este în  neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoză redevine activă dacă nu găseşte un echilibru local (floră) şi sistemic (glicemie, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.

Este important să se menţină curată şi uscată zonă intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două duşuri pe zi, iar băile de şezut în apa călduţă pot ajuta la îmbunătăţirea simptomelor de candidoză. Duşurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conţin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menţinerea florei vaginale la un nivel optim.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel