vineri, decembrie 9, 2022

Poate doriți să săriți peste topping-urile următorului  hot dog cumpărat sau chiar să renunțați în a-l mai cumpăra: cercetătorii din domeniul sănătății de la Universitatea din Michigan au descoperit că mâncatul unui singur hot dog îți poate lua 36 de minute din viață.

În studiul lor, publicat în revista Nature Food, cercetătorii au analizat 5.853 de alimente din dieta SUA și le-au măsurat efectele în minute de viață sănătoasă câștigate sau pierdute.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui neurolog: De ce nu e bine să be...

„Am vrut să facem o evaluare bazată pe sănătate a impactului benefic și negativ al alimentelor în întreaga dietă”, a declarat pentru CNN Olivier Jolliet, profesor de științe ale sănătății mediului la universitate și autor principal al lucrării.

Echipa a venit cu un indice care calculează povara netă benefică sau dăunătoare pentru sănătate în minute de viață sănătoasă asociată cu o porție de mâncare. Se bazează pe un studiu numit Global Burden of Disease, care măsoară morbiditatea asociată cu alegerile alimentare ale unei persoane.

„De exemplu, se pierd 0,45 minute per gram de carne procesată sau se câștigă 0,1 minute pe gram de fruct. Apoi ne uităm la compoziția fiecărui aliment și apoi înmulțim acest număr cu profilurile alimentare corespunzătoare pe care le-am dezvoltat anterior”, a explicat Jolliet.

Te-ar mai interesa: Horoscop 9 decembrie. Astrolog: Munca grea va da r...

Unul dintre alimentele măsurate de cercetători a fost un hot dog standard de vită cu o chiflă. Cele 61 de grame de carne procesată au dus la pierderea a 27 de minute de viață sănătoasă, a spus Jolliet – dar când au fost luate în considerare ingrediente precum sodiul și acizii grași trans, valoarea finală  pierdută a fost de 36 de minute.

Consumul de alimente precum nuci, leguminoase, fructe de mare, fructe și legume fără amidon, pe de altă parte, au efecte pozitive asupra sănătății, arată studiul.

Te-ar mai interesa: Un streptococ UCIGAȘ face victime printre copii. M...

Ideea este să alegeți alimente mai bune, să nu petreceți timp făcând calcule, după cum atrag atenția cercetătorii.

„Schimbarea unei diete pentru a include sau exclude orice aliment este puțin probabil să facă o mare diferență – modelele dietetice (și stilul de viață) sunt cele care contează”, au subliniat cercetătorii studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private