Sari la conținut

Manevra Heimlich, primul ajutor în caz de sufocare. Toată lumea trebuie să o cunoască. Cum se face corect

metoda heimlich
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Manevra Heimlich

Manevra Heimlich, primul ajutor în caz de sufocare. Toată lumea trebuie să o cunoască. Cum se face corect.

Când o personă se îneacă apare senzaţia de sufocare, pielea victimei se înroşeşte, apoi capătă o culoare albastră, ceea ce, în termeni medicali, poartă numele de cianoză. Cel mai adesea, din păcate, în astfel de situaţii, cei aflați în preajma victimelor, se sperie și pleacă de lângă bolnav, ori acționează greșit, bătând pacientul cu palma la ceafă.

Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni.În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi a altor organe. Dacă nu se intervine prompt, acest lucru poate fi fatal.

Principalele cauze ale sufocării

  • Sufocarea se datorează adesea unei bucăţi mari de aliment incomplet mestecat care rămâne blocată la nivelul laringelui sau traheei. Adesea este vorba despre alimente solide pe tipul cărnii.
  • Sufocarea apare adesea atunci când o bucată mare de aliment este mestecată în timp ce persoana respectivă vorbeşte.
  • Dinţii falşi pot, de asemenea, creşte riscul de sufocare deoarece aceştia modifică oarecum modul de percepţie tactilă a alimentelor din cavitatea bucală, determinând erori în aprecierea gradului de mestecare al alimentelor. În plus, cei cu dinţi falşi nu pot mesteca la fel de bine mâncarea ca cei cu dantură naturală deoarece dinţii falşi exercită o presiune mai mică asupra alimentelor.
  • Consumul de alcool înainte sau în timpul mesei. Fiind un sedativ, alcoolul afectează nervii care vă ajută să vă daţi seama cât de bine mestecată este mâncarea şi care vă ajută să înghiţiţi;
  • Mâncatul prea rapid;
  • Râsul sau vorbitul precipitat în timpul mâncatului;
  • Mâncatul în timpul mersului, alergatului sau jocului.

Soluţii de prim ajutor pentru persoanele adulte, în caz de sufocare. Cele mai multe sufocări se întâmplă, de bicei, în timpul mesei, așa că este important să recunoaștem urgența și să știm să acordăm corect primul ajutor în astfel de cazuri.

În momentul în care o persoana se îneacă, de cele mai multe ori își va duce mâinile la gât (acesta fiind considerat a fi un semn universal pentru înec), este agitată, tușește, respiră zgomotos și poate deveni în scurt timp inconștientă (dacă obstacolul nu este înlaturat).

Idiotul, cel mai mare duşman al idiotului - Pitici Gratis

Manevra Heimlich realizată asupra altei persoane adulte

  • Persoana care execută manevra se poziţionează în spatele persoanei care se sufocă şi işi pune braţele în jurul taliei acesteia;
  • Dacă persoana care se sufocă sta în picioare, se poziţionează unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o putea susţine dacă aceasta işi pierde cunoştinţa;
  • Se poziţionează un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor (sub stern);
  • Se apucă pumnul cu cealaltă mână;
  • Se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară;
  • În cazul unui copil se împinge cu putere mai mică;
  • Manevra se poate repeta până când obiectul iese sau până când persoana işi pierde cunoştinţa.

Primul ajutor în cazul sufocării cu alimente sau obiecte: Metoda Heimlich | Ştiri locale de ultima ora, stiri video - Ştiri Gorjeanul.ro

Cum să vă faceți singuri manevra Heimlich

Daca simțiți că vă sufocați și sunteți în pericol de a vă îneca, în timp ce sunteți singuri sau când nu vă poate ajuta nimeni, puneți în aplicare urmatoarele instrucțiuni:

  • Strângeți pumnul și cu degetele îndreptate spre interior, poziționați pumnul pe diafragmă, sub cutia toracică si deasupra ombilicului.
  • Împingeți și ridicați pumnul până când obiectul este expulzat.
  • Dacă nu puteți face această manevră sau ea nu funcționează, sprijiniți-vă de un obiect solid, cum ar fi un scaun sau o masă. Poziționati-vă diafragma pe marginea acestui obiect pentru a împinge și a ridica. Mișcați-vă ușor înainte și înapoi pentru a produce tracțiuni.
  • Repetați aceste mișcări până când obiectul care blochează căile respiratorii este scos.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel