vineri, octombrie 7, 2022

Stațiunile populare de vacanță ar putea expune oamenii riscului unei infecții bacteriene grave care poate duce la pneumonie care pune viața în pericol, au dezvăluit o serie de noi studii.

Oamenii de știință au descoperit că până la două treimi dintre hotelurile din destinații precum Grecia, Insulele Canare și Maroc riscă să răspândească infecția – numită legionella sau boala legionarilor – care se ascunde în apa stagnantă, potrivit DailyMail.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 octombrie. Nu irosi celulele nervoase p...

Potrivit microbiologilor  insectele s-au acumulat în timp ce spațiile au fost închise în timpul lockdown-ului covid.

Avertismentul a venit în urma decesului pacientei Lynn Stigwood, în vârstă de 70 de ani, din Buckinghamshire, după ce a contractat infecția în timp ce se afla în vacanță în Republica Dominicană.

Femeia s-a îmbolnăvit la scurt timp după ce a făcut duș în camera de hotel, manifestând simptome violente de vărsături și diaree, făcând ulterior pneomonie. Din nefericire, medicii nu au reușit să îi salveze viața.

Potrivit medicilor legiști, cauza decesului a fost legată de bacteria legionella. Soțul ei a primit ulterior o scrisoare de la compania de turism unde comandaseră vacanța în care se vorbea despre apa contaminată din hotelul unde fuseseră cazați. Cazul lor nu era singular, mai mulți turiști cazați acolo făcând această boală. Cazul lor nu este singular, mai mulți turiști îmbolnăvindu-se cu această bacterie.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii atenționează: Risc mai mare de atac d...

Ce este boala legionarilor

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella, se arată într-un document al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor.

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.

Care sunt zonele de risc din structurile de cazare turistică

Există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:

Te-ar mai interesa: 5 semne de depresie pe care nu ar trebui să le ign...

• dușuri și robinete,

• unități spa/căzi cu bule de aer,

• turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat,

• fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior,

• vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină,

• sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.

Te-ar mai interesa: Atac de cord: 40% dintre femei se plâng de ACEST s...

Cum ne putem feri de bacteria legionella

Specialiștii spun că în cazul în care ajungem într-o cameră de hotel unde apa nu a mai fost folosită de câteva zile, este bine să deschidem robinetele și să le lăsăm să curgă 5-10 minute. Apoi, cu gura și nasul acoperite, eventual ținându-ne respirația, mergem și închidem robinetele. Ieșim imediat și așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a folosi baia. Dacă baia are fereastră aceasta trebuie deschisă, iar dacă are extractor, acesta trebuie pornit.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private