Sari la conținut

Mare atenție la acest medicament. Mulți români îl iau în fiecare dimineață, fără să știe ASTA

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicamentele sunt substanțe foarte particulare, cu efecte foarte specifice asupra organismului nostru. De aceea este foarte important să le cunoaștem mecanismele de acțiune, contraindicațiile și posibilele lor efecte secundare pentru a le putea lua în siguranță; si, chiar si asa, de cele mai multe ori idealul este sa urmezi sfaturile unui medic.

Ce este omeprazolul și pentru ce se utilizează?

Omeprazolul este un medicament foarte utilizat în România, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală pentru a trata anumite afecțiuni și ca tratament prescris pentru altele.

Aparține familiei inhibitorilor pompei de protoni, care reduc cantitatea de acid produsă în stomac; prin urmare, este utilizat pe bază de prescripție medicală pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, ulcerele (inclusiv cele cauzate de H. pylori) și afecțiunile în care stomacul produce prea mult acid (cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison) și pe bază de prescripție medicală pentru a trata arsurile la stomac, frecvente la adulti.

Care sunt efectele secundare?

Ca și în cazul tuturor medicamentelor, nu este lipsit de efecte secundare, scrie Salud. Durerile de cap, disconfortul gastrointestinal și greața sau vărsăturile au fost înregistrate ca frecvente (între 1 și 10 pacienți la 100). ; ca mai puțin frecvente (între 1 și 10 pacienți din 1000) umflarea picioarelor și gleznelor, tulburări de somn, amețeli, senzație de furnicături, somnolență, vertij, modificări ale valorilor hepatice în analizele de sânge, erupții cutanate, apariția de urticarie, mâncărime, senzația de stare generală de rău și lipsă de energie; rare (între 1 și 10 pacienți din 10.000) probleme cu sângele, reacții alergice, nivel scăzut de sodiu în sânge, agitație, confuzie, depresie, tulburări ale gustului, anumite probleme de vedere (cum ar fi vedere încețoșată), bronhospasm, gură uscată, inflamație a interiorul gurii, infecție cu drojdie, anumite probleme hepatice (cum ar fi icterul), căderea părului, dureri articulare sau musculare, probleme severe ale rinichilor și transpirație crescută; și, în sfârșit, ca foarte rare (mai puțin de un pacient la 10.000) anomalii ale numărului de sânge, agresivitate, halucinații, probleme hepatice severe, encefalită, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, slăbiciune musculară și mărire a sânilor la bărbați.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel