luni, martie 27, 2023

Deși medicamentele fără prescripție medicală sunt, în marea majoritate a cazurilor, sigure (nu degeaba trec prin controale foarte stricte pentru a asigura acest lucru), există întotdeauna un mic risc de reacții adverse.

Astfel, recent a fost identificat un nou efect advers care ar putea fi suferit de consunatorii obișnuiți ai unui tip foarte comun de medicament fără prescripție medicală.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic terci de ovăz? ...

Risc cu până la 20% mai mare

Medicamentele în cauză sunt, în sens larg, analgezice fără prescripție medicală, și mai precis acid acetil-salicilic, paracetamol și antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul; iar efectul secundar, tinitus.

Tinitusul sunt zgomote și senzații, de multe ori enervante, care par a fi auzite „în interiorul capului” sau „în interiorul urechii”, fără ca o sursă externă să le genereze.

Ele pot consta din bipuri, bâzâit, zgomote înalte sau joase, gâdilături, furnicături, pulsații etc. și pot fi temporare sau cronice.

Adevărata sa origine este oarecum incertă și în orice caz variată (s-a stabilit că poate proveni din contracții musculare, anomalii vasculare la nivelul capului, semnale generate de celulele nervoase din ureche…) iar cauzele sale sunt în general necunoscute.

Te-ar mai interesa: Băutura minune! Ce efect incredibil are ceaiul din...

În prezent, nu există o modalitate cu adevărat eficientă de a o trata, în ciuda faptului că poate fi dezactivatoare.

Ei bine, cercetările publicate în Jurnalul științific de Medicină Internă Generală au ajuns la concluzia că utilizarea frecventă a dozelor tipice din aceste medicamente poate provoca tinitus cronic persistent.

Se știa deja că dozele foarte mari de aspirină ar putea provoca tinitus tranzitoriu, dar de data aceasta autorii au decis să studieze efectele pe termen lung ale acestui tip de medicamente atunci când sunt utilizate frecvent.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

Pentru a face acest lucru, ei au recrutat o cohortă de 69.455 de femei care au participat la Nurses’ Health Study II ca parte a Hearing Conservation Study, o investigație longitudinală amplă, în curs de desfășurare.

Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care au folosit frecvent aspirina (doze moderate între 6 și 7 zile pe săptămână) au avut un risc cu 16% mai mare de a dezvolta tinitus cronic persistent decât cei care nu au luat în mod regulat niciun medicament; cei care au folosit AINS, acetaminofen sau inhibitori de COX-2 au avut un risc crescut cu 20%.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Importanța de a fi precaut atunci când utilizați medicamente gratuite

Lucrarea are o limitare principală, și anume că, datorită naturii subiective a tinitusului, incidența acestuia este raportată de participanții înșiși.

Pe de altă parte, datorită metodologiei de cercetare, ceea ce s-a constatat este o corelație între utilizarea analgezicelor fără prescripție medicală și riscul de a suferi de tinitus, dar nu o relație cauzală.

Oricum ar fi, ceea ce subliniază semnatarii este importanța de a fi conștienți de utilizarea medicamentelor și de măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm cu ele.

Te-ar mai interesa: Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. B...

Oricât de sigure sunt majoritatea substanțelor, ele nu încetează niciodată să aibă un anumit risc de efecte adverse, așa că este întotdeauna indicat să le limitați cât mai mult posibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private