Sari la conținut

7 medicamente comune care pot provoca depresie ca efect secundar

Sursă foto: Getty Images

Iată un fapt șocant: cercetătorii au documentat recent mai mult de 200 de medicamente care au depresia ca efect secundar. Publicată în JAMA în 2018, cercetarea tulburătoare a făcut titluri de primă pagină.

În timp ce multe medicamente sunt necesare și salvează vieți, creșterea riscului de depresie, în special pentru cei cu probleme de sănătate mintală, trebuie să fie luată în considerare cu atenție.

Nu este încă clar în ce măsură medicamentele cu efecte secundare depresive joacă un rol în cazul celor aproximativ 21 de milioane de adulți din SUA care se confruntă de obicei cu cel puțin un episod depresiv major în fiecare an.

Iată ce se știe despre medicamentele comune și riscul de depresie pentru a vă ajuta să stabiliți împreună cu medicul dumneavoastră modalități de tratare a afecțiunilor medicale și de reducere la minimum a riscului pentru sănătatea dumneavoastră mintală.

Mai multe medicamente, risc mai mare

Studiul revelator menționat a raportat, de asemenea, că mai mult de o treime dintre americani iau cel puțin unul dintre medicamentele care enumeră depresia ca potențial efect secundar. Deloc surprinzător, aceștia au rate comparativ mai mari de simptome de depresie decât cei care nu iau astfel de medicamente.

Mai mult, cu fiecare medicament suplimentar pe care îl ia o persoană, riscul de a dezvolta depresie crește. De exemplu, luând un medicament cu efecte secundare depresive, riscul de depresie a crescut cu 7%; pentru două, a crescut cu 9,5%; iar pentru trei sau mai multe, a sărit de 15%. Deoarece adulții mai în vârstă iau de obicei mai multe medicamente, ei sunt expuși unui risc mai mare.

CUM SĂ IDENTIFICAȚI SIMPTOMELE DEPRESIEI

Indiferent dacă luați medicamente care au depresia ca efect secundar sau nu, este important să știți cum arată simptomele depresiei și să obțineți ajutor dacă le experimentați.

Tulburarea depresivă majoră, cunoscută și sub denumirea de depresie clinică, nu este un acces temporar de „tristețe” din care vă reveniți. Este o afecțiune mentală consecventă, mai ales atunci când nu este tratată. Depresia netratată duce la o incidență mai mare a problemelor la locul de muncă, a problemelor relaționale, a abuzului de substanțe, a bolilor de inimă și a sinuciderii.

depresie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În timpul unui episod depresiv, puteți experimenta oricare dintre următoarele sentimente în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi, timp de două săptămâni sau mai mult:

  • Sentimente de tristețe, goliciune, lipsă de speranță sau nevoia de plânge din senin
  • Sentimente de frustrare
  • oboseală și lipsă de energie care îngreunează chiar și sarcinile mici
  • reducerea apetitului și pierderea în greutate
  • pofte alimentare crescute și creștere în greutate
  • Sentimente de anxietate
  • insomnie sau somn prea mult
  • dificultăți de concentrare, de memorare sau de luare a deciziilor
  • Frustrare, accese de furie sau iritabilitate pentru lucruri mărunte
  • Pierderea plăcerii în activități care în mod normal sunt plăcute
  • încetinirea gândirii, a vorbirii sau a mișcării fizice
  • Sentimentul de inutilitate sau vinovăție, concentrarea excesivă asupra eșecurilor din trecut sau autoculpabilizarea
  • Suicidalitate
  • Probleme inexplicabile de sănătate fizică, precum migrene sau dureri de spate
  • Gânduri negative

7 medicamente comune care pot provoca depresie

Cercetătorii consideră că medicamentele pot avea un impact direct sau indirect asupra dispoziției dumneavoastră. Acestea pot avea un impact direct asupra stării dumneavoastră de spirit prin modificarea nivelurilor de neurotransmițători din sistemul nervos central. Indirect, acestea pot provoca oboseală, insomnie, scăderea apetitului, modificări ale biomului intestinal, sedare și alte efecte secundare, care pot contribui la apariția depresiei.

În unele cazuri, nu este clar dacă depresia este un rezultat al afecțiunii tratate sau al medicației. Uneori este vorba de ambele.

1. Antibioticele

O clasă de antibiotice cunoscute sub numele de fluorochinolone, prescrise în mod obișnuit pentru infecții bacteriene, sunt asociate cu sentimentul de depresie și alte efecte adverse la nivelul sistemului nervos central, raportează cercetarea din 2023.

În 2016, FDA a revizuit avertismentul de pe cutie al acestei familii de antibiotice, adăugând depresia, gândurile suicidare și alte afecțiuni psihice la o listă de efecte secundare adverse. Printre numeroasele tipuri de fluorochinolone, levofloxacina și ciprofloxacina au fost cel mai frecvent asociate cu efecte secundare depresive.

În plus, cercetările au arătat că administrarea oricărui tip de penicilină este asociată cu un risc mai mare de depresie – iar acest risc crește dramatic cu fiecare curs suplimentar de penicilină.

2. Corticosteroizii

Corticosteroizii sunt o clasă de medicamente antiinflamatoare utilizate pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii și autoimune.

Tipurile comune includ cortizonul, hidrocortizonul și prednisonul. Acestea sunt utilizate de obicei pentru a trata afecțiuni precum artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, astmul, alergiile, inflamația organelor care pun viața în pericol și altele.

Utilizarea lor, în special la doze mari sau pe termen lung, este în mod obișnuit asociată cu un risc mai mare de efecte secundare ale depresiei, conform constatărilor științifice.

3. Medicamente antiseptice

Medicamentele anticonvulsivante  ajută la tratarea epilepsiei și a altor cauze ale convulsiilor, precum și a unor afecțiuni precum tulburarea bipolară, tulburările de anxietate și durerea neuropatică. Unele anticonvulsivante sunt asociate cu un risc mai mare de depresie. Efectele supresive ale sistemului nervos central sunt considerate a fi un factor în acest risc crescut.

Medicamentele anticonvulsivante topiramat și vigabatrin sunt legate de un risc mai mare de depresie, indică unele cercetări. Alte dovezi arată că gabapentina poate crește riscul potențial de suicid.

În plus, benzodiazepinele, care sunt mai des prescrise pentru anxietate și somn, sunt uneori utilizate pentru convulsii și spasme musculare sub denumirile comerciale Xanax, Valium, Ativan, Restoril și Klonopin și pot crea dependență.

Cercetările au arătat că acestea sunt, de asemenea, legate de un risc crescut de efecte secundare depresive, în special atunci când sunt utilizate abuziv sau în doze mari.

4. Beta-blocante

Beta-blocantele sunt frecvent prescrise pentru a trata hipertensiunea arterială. Studiile au arătat rezultate mixte atunci când au evaluat riscul crescut de depresie ca efect secundar al medicamentului.

Acestea fiind spuse, unele cercetări sugerează un risc crescut de agravare a depresiei pentru persoanele depresive care iau medicamentul beta-blocant metoprolol. Și un alt studiu din The Canadian Journal of Psychiatry a găsit dovezi puternice care leagă un risc mai mare de depresie cu medicamentul beta-blocant propranolol.

În studiile care au evidențiat o asociere, depresia a devenit mai proeminentă cu o utilizare mai îndelungată. Unele dovezi sugerează că beta-blocantele pot cauza indirect un risc mai mare de depresie din cauza efectelor lor secundare care perturbă somnul. Insomnia are o asociere puternică cu depresia.

5. Opioidele și analgezicele OTC

Se știe că opioidele dau dependență, dar medicii încă le prescriu în anumite situații de durere intensă. De exemplu, acestea pot fi recomandate după o intervenție chirurgicală sau o leziune traumatică, sau pentru dureri severe de spate sau anumite boli precum cancerul și artrita reumatoidă.

Într-un studiu realizat în 2016 pe mai mult de 100 000 de persoane și publicat în Annals of Family Medicine, utilizarea analgezicelor opioide mai mult de 30 de zile a fost asociată cu o incidență statistic semnificativă mai mare a depresiei nou apărute. Cercetătorii cred că opioidele modifică regiunile creierului asociate cu recompensa și plăcerea, ceea ce poate duce, în consecință, la depresie.

Analgezicele fără prescripție medicală – cum ar fi paracetamolul (Tylenol) și ibuprofenul (vândute sub denumirea de Advil, Motrin și Aleve) – au fost, de asemenea, asociate cu efecte secundare depresive în cazul utilizării pe termen lung.

6. Contracepția hormonală și terapia de substituție hormonală

Estrogenul și progestativul utilizate în metodele de control al nașterii, cum ar fi pilula sau plasturele, au fost mult timp legate de un risc mai mare de depresie.

Un studiu prospectiv de cohortă efectuat pe mai mult de 1 milion de femei care trăiesc în Danemarca, publicat în JAMA Psychiatry, a constatat că toate formele de contracepție hormonală erau legate de un risc crescut de apariție a tulburării de dispoziție.

Riscuri mai mari au fost constatate în rândul adolescentelor și al celor care luau doar forme de contracepție cu progesteron, inclusiv DIU.

Deși alte studii au avut rezultate diferite, cadrele medicale sunt în continuare sfătuite să discute despre efectele secundare depresive și alte efecte adverse asupra sănătății mintale cu persoanele înainte ca acestea să înceapă contracepția hormonală.

Cercetări mai recente indică faptul că aceeași asociere poate exista și în cazul terapiei de substituție hormonală (HRT), care este prescrisă pentru a ajuta la atenuarea simptomelor menopauzei.

Un studiu din 2022 publicat în JAMA Network Open, care a implicat mai mult de 825 000 de femei daneze care au inițiat HRT, a constatat că acestea aveau un risc mai mare de a dezvolta depresie, în special dacă au început HRT înainte de vârsta de 50 de ani. Aplicarea locală a HRT, cum ar fi o cremă vaginală, a fost legată de un risc mai scăzut de depresie.

Complicând lucrurile, unele paciente aflate la menopauză care se confruntă cu o dispoziție scăzută au mai puține simptome depresive cu HRT. Cu toate acestea, femeile aflate la menopauză ar trebui să fie conștiente de riscul crescut de depresie cu HRT.

7. Ozempic și Wegovy (semaglutid)

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Ozempic și Wegovy au același ingredient activ, semaglutida, și ambele fac parte dintr-o clasă de medicamente numite agoniști ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1).

Ozempic este aprobat de FDA pentru tratarea diabetului de tip 2 și reducerea riscului de boli cardiovasculare la diabeticii adulți.

Wegovy este comercializat pentru pierderea în greutate și prevenirea bolilor de inimă.

În ciuda utilizărilor prevăzute, acestea sunt extrem de populare pentru beneficiile lor de pierdere în greutate și se pare că sunt utilizate de 15,5 milioane de adulți din SUA, împreună cu un medicament similar Saxenda (ingredient activ liraglutide), conform unui sondaj Gallup 2024.

Cu toate acestea, un nou studiu transversal, retrospectiv de cohortă în Diabetes, Obesity, and Metabolism a constatat o corelație statistică a persoanelor cărora li s-a eliberat un medicament GLP-1, de asemenea, li s-a eliberat un antidepresiv.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura pe care medicamentele GLP-1 o au cu depresia.

Între timp, FDA a raportat că a primit solicitări de informații cu privire la efectele secundare ale depresiei în rândul utilizatorilor de Ozempic.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel