Sari la conținut

Mare atenție la vopseaua de ouă. Recomandări InfoCons

oua de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Ce sa pui in apa cand fierbi ouăle

Unii conservanți și coloranți alimentari, care sunt utilizați pentru a îmbunătăți aspectul și gustul, sunt dăunători pentru sănătate. Unele surse i-au clasificat chiar ca fiind cancerigeni.

Zilele acestea, creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep pregătirile pentru masa de Paşte. De pe aceasta nu vor lipsi ouăle roşii, iar specialiştii avertizează că pe piaţă se găsesc multe tipuri de vopsele de ouă care nu sunt bune pentru sănătate. Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, are câteva recomandări, potrivit RRA:

Sorin Mierlea: Să fie vopseaua alimentară, s-o cumpărăm pentru acest lucru, să nu luăm vopsea de maşină, vopsea de garduri, de mai ştiu eu ce, fiindcă poate să fie toxică. Multe dintre vopselurile care sunt puse, vopselurile alimentare au fost mulţi aditivi coloranţi în cadrul vopseluri; să luăm vopseluri cu cât mai puţini aditivi, ca, practic, cumulul acelor aditivi cu aditivii din muştar, aditivii din drob, aditivii din băutura carbogazoasă, din ketchup, din maioneză, ce mai avem pe masa de Paşte, să nu ajungem să fie mult prea mulţi. Fiindcă vopsim ouăle, ne rămâne vopsea pe mână când ciocnim ouăle, vopseaua se transferă şi nouă, aşa că acea vopsea trebuie să îndeplinească toate caracteristicile din punct de vedere al siguranţei alimentare.

Cei intersaţi de siguranţa alimentelor şi a altor produse pe care doresc să le cumpere le pot verifica pe aplicaţia InfoCons, care conţine informaţii despre compoziţie şi riscurile utilizării, dar şi date despre alertele emise la nivel european vizavi de calitatea unor produse.

Pericolul ASCUNS din vopseaua de ouă

Sănătatea românilor este pusă în pericol, chiar de Paște. Medicului Radu Țincu a transmis un avertisment românilor! El spune că vopseaua de ouă comercializată în prezent, din magazinele din România, sunt toxice pentru organism.

„Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate.

Trebuie să ne asigurăm de faptul că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu conținutul pe care îl mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.

Pe de altă parte, al treilea element pe care l-am văzut cu toții la masa de Paște este reprezentat de momentul în care ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm”, a spus medicul Radu Ţincu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Vopseaua alimentară poate da tulburări gastro intestinale

„Dacă discutăm despre vopseaua alimentară, pe care o folosim la vopsirea ouălor, putem să avem tulburări gastro intestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare.

Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a povestit medicul Radu Țincu la Sfat de Sănătate la Antena 3.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel