sâmbătă, octombrie 1, 2022

Mare grijă la suplimente! Mulți ajung la spital. Iată care sunt cele mai periculoase. Ce semnale de alarmă trag medicii și cât riscăm luând medicamente aiurea.

Suplimentele naturiste sunt la mare modă de câțiva ani, oamenii considerând că sunt mai bune decât medicamentele chimice și fără efecte adverse. Din păcate, nu este deloc așa.

De altfel, cardiologii trag un semnal de alarmă cu privire la suplimentele pe bază de plante, care provoacă tinerilor probleme cardiace.

Te-ar mai interesa: Cele mai bun surse naturale de melatonină, hormonu...

Dr. Danielle Belardo, cardiolog din California, susține că cea mai frecventă cauză a aritmiei cardiace sau a bătăilor neregulate ale inimii, în cazul pacienților de aproximativ 20 de ani care se prezintă în cabinetul ei, este administrarea suplimentelor pe bază de plante.

Potrivit medicului, pacienții care vin spun că au folosit diferite suplimente alimentare pe bază de portocală amară sau efedră. Ambele sunt asociate, în urma studiilor și cercetărilor clinice, cu bătăi neregulate ale inimii.

De multe ori, cardiologului îi este greu să stabilească exact care este cauza, pacienții raportând adesea administrarea mai multor suplimente.

Te-ar mai interesa: Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănă...

„Deoarece există o reglementare atât de neclară a formulării, purității și eficacității acestor plante medicinale, nu avem nicio literatură solidă care să ne spună ce cauzează un anumit compus”.

Industrie de 1,5 trilioane de dolari

SUA nu reglementează îndeaproape această industrie în valoare de aproximativ 1,5 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că producătorii de suplimente nu sunt obligați prin lege să ofere dovezi de siguranță a produsului lor.

Te-ar mai interesa: Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numeric...

Cu toate acestea, numărul americanilor care iau suplimente alimentare a explodat de la începutul pandemiei de COVID-19.

În sudul Californiei, Belardo spune că vede adesea pacienți cu probleme cardiace care „merg pe terapii alternative, plante și suplimente”.

Acum, medicul spune că a început să își supravegheze pacienții cu privire la suplimentele pe care le folosesc fără prescripție medicală.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

După mesajul transmis pe Twitter celor aproximativ 70.000 de urmăritori ai săi cu privire la această problemă, o mulțime de cardiologi, medici de urgență și interniști din toată lumea au reacționat spunând că au experimentat același fenomen.

Portocala amară, legată de aritmie

Potrivit medicului Belardo, portocala amară, numită și Citris aurantium, a fost legată de aritmie. Institutul Național de Sănătate recunoaște că portocalul amar ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, dar spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta o legătură directă.

Te-ar mai interesa: Semnele care pot să prevestească un infarct și cu ...

Efedra și alcaloizii de efedrină sunt compuși interziși de SUA în 2004 pentru că provoacă aritmie, atac de cord, accident vascular cerebral și deces. Totuși, compusul apare însă în continuare în suplimente, în ciuda interdicției.

Uleiul de pește, luat în doză de un gram pe zi sau mai mult, ar putea crește riscul pentru un tip de ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială, potrivit mai multor studii clinice.

De altfel, uleiul de pește ar putea avea efecte negative și asupra coagulării sângelui. Mai mult, poate provoca sângerări neobișnuite.

Există semne de întrebare și cu privire la alte suplimente, cum ar fi ashwagandha, un arbust veșnic verde promovat de celebrități pentru reducerea stresului.

Planta ar putea provoca aritmii în unele studii de caz, spune Belardo. Cercetătorii nu au găsit însă o legătură între ashwagandha și problemele cardiace în studiile clinice, notează Antena 3.

Așadar, mare grijă la ce pastile sau suplimente luați că efectele pot fi destul de grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private