Sari la conținut

Mare sărbătoare: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc

Mare sărbătoare: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc: Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine, 11 august, un mare sfânt. Iată ce rugăciune puternică…

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, mai exact între anii 1434-1440. Deși a primit la botez numele de Nicolae, din momentul în care a fost convertit la călugărie, de către vestitul pustinc Antonie, acesta a primit numele de Nifon.

Astfel, în anul 1483 Sfântul Ierarh Nifon a fost chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului.

La distanță de trei ani de la acest eveniment, acesta ajunge să fie patriarh al Constantinopolului, înlocuindu-l astfel pe Simeon, care a trecut la cele veșnice.

Cu toate acestea, în anul 1488, Sfântul Ierarh Nifon este îndepărtat din scaun, de către Sultanul Baiazid al II-lea.

Astfel, acesta ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul), zonă în care ridică un schit în care locuiește până în anul 1496, moment în care a fost chemat, iar la conducerea Patriarhiei Ecumenice.

La distanță de doi ani și doar câteva luni, Sfântul Ierarh Nifon este din nou exilat de către turci, în Adrianopol.

Aici a fost locul în care acesta l-a cunoscut pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești, mai exact între anii 1495-1508, prin intermediul căruia este adus în anul 1504, în Țara Românească, pentru a conduce și totodată și reorganiza Biserica.

Neagoe Basarab a adus moaștele în Țara Românească

Cu toate acestea, din cauza unei fapte nelegiute ale lui Radu cel Mare, Sfântul Ierarh Nifon a ales să se retragă la Mănăstirea Vatoped, apoi la Mănăstirea Dionisiu, acolo unde, în cele din urmă, va trece la cele veșnice.

Când Neagoe Basarab a ajuns să fie domnitor, acesta a adus moaștele Sfântului Nifon în Țara Românească, pentru a curăța și șterge greșeala făcută de Radu cel Mare.

Gavriil Protul notează în lucrarea despre viață Sfântului Nifon: „ Au dus, apoi, sicriul și l-au pus deasupra mormântului lui Radu Vodă, rugându-se toată noaptea, împreună cu Neagoe Vodă, sfinției sale pentru iertarea păcatului lui Radu Vodă, care fără dreptate a lepădat pre

Sfântul de la sine și l-a gonit din țară. Și- mare minune!- spre sfârșitul utreniei, vrând Dumnezeu să arate aievea iertarea păcatului lui Radu Vodă și al altora, care făcuseră nevoie și scârbă sfântului, a văzut singur Neagoe Vodă descoperire că aceasta de la Dumnezeu: s-au rupt

scoabele cele de fier și acoperământul mormântului lui Radu Vodă și degrabă s-au desfăcut marmurile, iar dinlăuntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic și întunecat, plin de puroi și de putoare. S-a deschis și sicriul sfântului Nifon și a izvorât de la sfântul izvor de apă, care a

spălat tot trupul lui Radu Vodă, arătându-l luminat. Apoi toate încuietorile și pietrele singure s-au închis și s-au arătat lui Neagoe și a făcut mare mulțumire “.

Acesta a fost cel care a poruncit ca moaștele Sfântului Ierarh Nifon să fie așezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur și pietre scumpe, pentru a fi înapoiate Mănăstirii Dionisiu.

A primit, în semn de mulțumire, de la monahii acestei mănăstiri, capul și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nifon. Astfel, moaștele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în anul 1949 au fost mutate în Biserica „Sf. Dumitru“, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se află și în prezent.

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt care a fost canonizat pe pământ românesc, iar totodată și cel care a alcătuit “Rugăciunea de Dezlegare”, care se citește la Slujba înmormântării, notează kfetele.ro.

Rugăciune către  Sfântul Nifon

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Apa trecând-o ca pe uscat…

“Stih: Sfinte Părinte Nifon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucit fiind cu slava Dumnezeirii, Dumnezeiescule părinte, goneşte lipsa de luminare a sufletului meu, ca să laud luptele tale împotriva vrăjmaşilor celor nevăzuţi.

Stih: Sfinte Părinte Nifon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rănit fiind de dragostea lui Hristos din pruncie, preafericite, ai alergat ca un cerb însetat la izvoarele apelor şi ai ajuns la faptele cele bune.

Stih: Sfinte Părinte Nifon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fugind de nestatornicia celor trecătoare, ai schimbat cele mici cu cele mari, ca un înţelept. Pentru aceasta te-ai arătat vas al Treimii, părinte preasfinţite.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Marie, Fecioară şi Maică a lui Dumnezeu, nu înceta a te ruga Fiului tău pentru cei ce vieţuim în locaşul tău cel Dumnezeiesc, ca să ne izbăvim de toată primejdia.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel