luni, iunie 14, 2021

Numărul restaurantelor fast-food s-a extins odată cu trecerea vremii, la fel şi mărimea medie a taliei americanilor, unul dintre motive fiind acela că aceste localuri au în prezent o ofertă mai bogată

ca oricând, conform unui studiu efectuat în Statele Unite.

Începând din 1986, numărul deserturilor şi a garniturilor pe care le poate achiziţiona un client a crescut cu 226%, potrivit concluziilor studiului, publicate la sfârșitul lui februarie în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

”Studiul nostru oferă unele informaţii despre modul în care alimentele fast-food ar contribui la alimentarea problemei continue a obezităţii şi a afecţiunilor cronice asociate din Statele Unite. În ciuda gamei largi de opţiuni disponibile în restaurantele fast-food, unele mai sănătoase decât altele,

numărul de calorii, dimensiunea porţiilor şi conţinutul de sodiu s-au înrăutăţit (au crescut) de-a lungul timpului şi au rămas ridicate”, a declarat, într-un comunicat, una dintre autorii studiului, Megan A. McCrory, cercetătoare la Universitatea din Boston, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au analizat ofertele a zece dintre cele mai populare restaurante fast-food din Statele Unite, dintre anii 1986 şi 2016. Conţinutul caloric al deserturilor a crescut cu 62 de calorii pe deceniu, iar în cazul aperitivelor acesta a crescut cu 30 de calorii pe deceniu, potrivit UTI.

În prezent, aproape

37% dintre adulţi consumă alimente fast-food în fiecare zi; dintre aceştia 45% au între 20 şi 39 de ani.

O masă obişnuită la un restaurant fast-food, cu garnitură, conţine circa 767 de calorii, adică aproape 40% din aportul zilnic de calorii recomandat pentru o persoană. Adăugarea unei băuturi carbogazoase sau a altei băuturi răcoritoare poate creşte numărul de calorii cu 50%.

Toate aceste calorii în plus au început să iasă la iveală. Din 1999 până în 2016, greutatea corporală a unui bărbat obişnuit a crescut de la 85 de kilograme la 90 de kilograme, iar cea a unei femei a ajuns de la

74 de kilograme la 77,5 kilograme, conform datelor Centrelor pentru Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite.

”Având în vedere popularitatea fast-food, studiul nostru scoate în evidenţă una dintre schimbările apărute în mediul nostru alimentar, care reprezintă probabil unul dintre motivele expansiunii, în ultimele câteva decenii, a obezităţii şi a afecţiunilor cronice asociate, printre principalele cauze de deces din Statele Unite, a explicat McCrory.

Studiul a relevat, însă, şi un aspect pozitiv. Începând din 1970, nivelul de calciu şi fier din deserturi a crescut în mod semnificativ.

”Trebuie să găsim modalităţi mai bune pentru a-i ajuta pe oameni să consume mai puţine calorii şi sodiu în restaurantele fast-food”, a afirmat McCrory.

“Obligativitatea ca lanţurile de restaurante să afişeze numărul de calorii în meniurile lor este un început. Am dori să vedem mai multe schimbări, cum ar fi aceea ca restaurantele să ofere porţii mai mici la preţuri proporţionale”, a adăugat cercetătoarea.

Ultimele stiri

Parteneri