marți, iunie 15, 2021

Masca de protectie contribuie la dezvoltarea ciupercilor in zona gurii. Unul dintre efectele secundare ale COVID-19 in aceasta vara poate fi explozia de infectii cu candida. 

Masca de protectie nu ne

poate apara de orice pericol, mai ales daca o folosim gresit sau daca o purtam prea mult timp. Aerul cald pe care il expiram si care ramane in interiorul mastii poate provoca afte bucale, avertizeaza specialistii citati de Well+Good.

De ce apare candida in zona gurii

Masca pastreaza umezeala calda care este produsa atunci cand expiram. Pentru cei cu acnee, aceasta problema poate duce la accese, iar pentru ceilalti acest mediu de umezeala calda care inconjoara pielea creeaza conditiile propice de dezvoltare a germenilor si bacteriilor care cresc din abundenta si se raspandesc”, explica Maggie

Kober, medic specialist care lucreaza pentru serviciul online de dermatologie Apostrophe. „Aceasta dezvoltare excesiva a ciupercilor si bacteriilor poate provoca cheilita angulara, acele crapaturi si rani de la colturile gurii”, continua ea.

Tanya Kormeili, dermatolog in Santa Monica, mentioneaza o alta ciuperca favorizata de mediul umed si cald din masca de protectie: candida. Daca buzele sunt uscate mult timp, nevoia de a le atinge cu limba devine presanta, ceea ce le permite ciupercilor sa se simta ca acasa.

„Daca salivezi mai mult cand porti masca, poti sa ai un risc sporit. Daca umezeala

si saliva raman in colturile gurii, acestea devin un teren de dezvoltare pentru candida. Pe masura ce ciuperca se dezvolta, aceste locuri se inrosesc si se inflameaza, iar ciclul continua”, spune Dr. Kormeili.

Cum previi si tratezi infectia in zona gurii

Cum renuntarea la masca nu este o optiune viabila, cele doua specialiste recomanda cateva masuri simple pentru prevenirea unei infectii a gurii. „In primul rand, evita sa-ti atingi buzele cu limba. Pentru a trata infectia, aplica de doua ori pe zi o crema antifungica in colturile gurii. Clotrimazolul poate fi cumparat de la orice

farmacie si daca nu rezolva problema, mergi la un dermatolog”, arata Dr. Kormeili.

CITESTE CONTINUAREA…

Ultimele stiri

Parteneri