sâmbătă, martie 25, 2023

Masca ne protejează de molimă? Din cauza noului virus din China, la recomandarea medicilor, oamenii au început să poarte măști de protecție. Dar cât de eficientă este masca de unică folosință? Un microbiolog american a divulgat misterul.

Un microbiolog american a încercat să demonstreze, în baza unui experiment simplu, care este efectul picăturilor de salivă rezultate în urma vorbitului, a tusei sau a cântatului asupra unor culturi de bacterii.

Te-ar mai interesa: De ce se pune pâine și sare pe pragul casei, mâine...

Rich Davis, directorul unui laborator de microbiologie din Spokane, statul Washington, a divulgat misterul după ce a făcut o comparație între efectul picăturilor de salivă expectorate atunci când poartă mască și când nu.


Ce face o mască de protecție? Blochează picăturile de salivă

„Ce face o mască de protecție? Blochează picăturile de salivă pe care le eliminăm. Două demonstrații simple. Prima: am strănutat, cântat, vorbit și tușit înspre aceste platouri conținând culturi de bacterii, cu și fără mască pe figură. Coloniile de bacterii arată locul unde au aterizat picăturile de salivă. Purtatul măștii blochează aproape toate picăturile”, a scris Rich Davis pe Twitter, notează Digi 24.

Te-ar mai interesa: Semnele și simptomele timpurii a unui infarct. Sun...

Masca ne protejează de molimă? Rich Davis nu s-a oprit aici cu cercetarea, a mai făcut un experiment, în care a „așezat platouri cu bacterii la distanță de 60 cm, 120 cm și 180.

„Al doilea experiment: am așezat platouri cu bacterii la distanță de 60 cm, 120 cm și 180 cm și am tușit tare în direcția respectivă pentru aproximativ 15 secunde. Am repetat experimentul fără mască. După cum se vede pe platourile cu cultură de bacterii, picăturile de salivă aterizează la o distanță mai mică de 180 cm, însă purtarea măștii le blochează aproape pe toate”, a explicat el faza a doua a experimentului.

Te-ar mai interesa: Vindecări miraculoase de boli grele făcute de Arse...

Microbiologul a mai precizat că o cultură de virusuri poate reacționa diferit, dar experimentul lui arată cum picăturile de salivă expectorate de noi pot răspândi o infecție, iar purtarea măștii le blochează.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private