Sari la conținut

„Efectul ușii”, motivul pentru care UIȚI ce aveai de gând să faci când intri într-o cameră diferită

„Efectul ușii”, motivul pentru care uiți ce aveai de gând să faci când intri într-o cameră diferită.

Uneori uităm ce trebuia să facem de îndată ce intrăm într-o cameră. SE poate întâmpla ceva de genul: Ohh, ți-ai uitat stiloul în dormitor. Decizi că situația necesită un pix, așa că te ridici și te îndrepți spre dormitor.

Dar când ajungi în cameră, te oprești brusc și începi să te întrebi: „De ce am intrat aici? Ce trebuia să fac aici?” Ai încercat să-ți amintești motivul și, la sfârșit, ai adăugat punctul în gândire, renunțând și te întorci în hol fără a aduce pixul înapoi. Dacă crezi că ți se întâmplă numai ție, atunci nu, nu ești singur. Acest lucru se întâmplă aproape tuturor.

„Efectul ușii”, motivul pentru care uiți ce aveai de gând să faci când intri într-o cameră diferită

Se pare că există un nume pentru acest fenomen: efectul ușii. Un studiu recent al Universității Bond a arătat că „efectul ușii” sau efectul de actualizare a locației nu este atât de pronunțat cum se credea anterior. Apare atunci când creierul lucrează din greu. Studiul oferă o perspectivă cu totul nouă asupra fenomenului. Oamenii de știință au vrut să determine ce s-a întâmplat în creier în timp ce efectul era în acțiune.

Pentru a face acest lucru, ei trebuie în primul rând să reproducă testele anterioare. Oamenii de știință le-au cerut participanților să poarte căști de realitate virtuală și să se deplaseze prin diferite camere într-un mediu virtual 3D în timpul studiului. Au fost nevoiți să memoreze obiecte precum un con albastru și o cruce galbenă pe mesele din fiecare cameră și apoi să treacă de la o masă la alta.

Uneori, masa alăturată era în aceeași cameră, iar alteori era într-o altă cameră în care se intra printr-o ușă glisantă automată.

„La început nu am putut găsi deloc efectul ușii, așa că ne-am gândit că poate oamenii sunt prea buni – și-au amintit totul. Așa că apoi am făcut totul mai dificil și i-am făcut să facă sarcini de numărare inversă în timp ce se deplasau pentru a-și încărca memoria de lucru”, a spus Oliver Baumann, profesor asistent de psihologie la Universitatea Bond, potrivit techeplorist.com.

„Uitarea a avut loc acum, spunându-ne că supraîncărcarea memoriei participanților i-a făcut mai susceptibili la efectul ușii. Cu alte cuvinte, efectul de ușă apare doar dacă suntem cognitiv într-o stare vulnerabilă.”

„Credem că acest lucru se datorează faptului că, în experimentele noastre, camerele au fost proiectate să fie vizual identice. Nu s-a produs nicio schimbare de context la trecerea unei uși, așa cum a fost cazul în studiile anterioare.”

Dr. Baumann crede că, prin urmare, nu este ușa care declanșează uitarea, ci tranziția către un mediu diferit.

„Un exemplu bun este mutarea într-un magazin universal. Luarea liftului între nivelurile de vânzare cu amănuntul poate să nu ne afecteze memoria, dar trecerea de la vânzare cu amănuntul la parcare ne poate face să uităm ceva ce trebuie să cumpărăm. Creierul compartimentează amintiri din diferite medii și contexte”, a mai spus acesta.

Cum ne „imunizăm” împotriva uitării

„Dacă creierul crede că se află într-un context diferit, atunci acele amintiri aparțin unei rețele diferite de informații. În general, asta ne oferă o capacitate mai mare decât dacă aveți doar un spațiu de lucru gigantic în care totul este conectat. Dar asta are un cost. Prin tranziția între compartimente, putem pierde lucruri.”

Dr. Baumann a spus, că „este posibil să te „imunizezi” împotriva uitării. Dacă suntem hotărâți în ceea ce vrem să facem, nimic nu ne va împiedica să ne amintim. Dar dacă avem mai multe lucruri la care să ne gândim, uitarea devine vizibilă.”

Dacă se produce efectul de ușă, există un truc simplu pentru a vă ajuta să vă energizați memoria. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să vă întoarceți în camera în care v-ați stabilit inițial obiectivul sau ați învățat ceva.

S-ar putea să existe ceva în acea locație originală care poate servi ca un indiciu de memorie pentru a vă ajuta să recuperați cunoștințele despre ceea ce trebuia să vă amintiți în primul rând. Prea leneș să te întorci în cealaltă cameră? Oamenii de știință spun că mișcarea fizică nu este necesară. Pur și simplu să vă gândiți unde erați înainte sau ce făceați vă poate ajuta să vă amintiți, totul fără a trece din nou prin prag.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel