miercuri, decembrie 1, 2021

Modelul de succes de testare în masă aplicat de Slovacia, va fi preluat și de către Austria care își dorește să iasă din lockdown înainte de sărbătoarea Crăciunului.

Slovacia și-a testat mai bine de două treimi

Te-ar mai interesa: Vaccinare obligatorie din februarie? O altă țară e...

din populație cu ajutorul testelor rapid anti-gen. Acest model va fi preluat și de către conducerea de la Viena, care își dorește relansarea economiei înainte de sărbători.

Ar putea fi acest model de succes aplicat și în România? Medicii ne răspund

Trebuie să menționăm că în Slovacia, testarea a fost făcută volunar, iar un rezultat negativ a fost necesar chiar și atunci când era necesarea deplasarea la un magazin în vederea achiziționării necesităților de bază. Cei detactați pozitiv, aproximativ 1% din populația testată, dar și cei care au refuzat testarea, au fost obligați să stea

Te-ar mai interesa: Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Săr...

în izolare timp de 10 zile.

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familliei își exprimă îndoielile vis-a-vis de un astfel de proces în România: „Modelele vestice – Slovacia nu este neapărat o țară vestică, vine din fostul bloc estic – acolo a fost posibil și datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există și o anumită stabilitate a populației. În România există foarte multe probleme în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate, sunt multe localități, mai ales din mediul rural, care au acces dificil

Te-ar mai interesa: UE vrea „interzicerea” Crăciunului? „Nu vă referiț...

la serviciile de sănătate”.

Acesta continuă: „Dar da, este momentul ca și noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers și la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce privește folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experiența pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica și aceste recomandări”.

Testare în masă: test rapid antigen vs. test PCR

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială oscilantă face ravagii în orga...

Iași a declarat că în cadrul spitalului pe care îl are în subordine, s-au utilizat teste antigen, în paralel cu testele PCR pentru a verifica acuratețea lor, iar rezultatele au fost pe măsură.

„Vom folosi aceste teste la controale și le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine și sezonul gripal și facem test rapid și pentru SARS-CoV2, și pentru gripă”, a declarat aceasta.

În ceea ce privește restul populației, „o prioritizare și o eșalonare cu intrarea în scenă a autorităților locale, pentru că populația ar vrea să facă, cred că ar fi un impuls pozitiv

Te-ar mai interesa: Ursula von der Leyen: „Este timpul să ne gândim la...

în ceea ce privește primirea testărilor”, a meai declarat doamna Dorobăț.

Trebuie avut în vedere că Slovacia a apelat înainte de testare la un soft lockdown.

„Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluție, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație care este într-un anumit stadiu al bolii și să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolați înainte”, spune medicul Octavian Jurma, cercetător.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri