luni, noiembrie 29, 2021

Disconfortul social creat de apariţia mătreţii şi mâncărimile cu care vine „la pachet” sunt puse de specialişti pe seama unei suprainfecţii cauzate de o ciupercă, şamponare prea densă sau insuficientă.

Te-ar mai interesa: Omicron, pe cale să provoace o nouă pandemie?! Med...

De cele mai multe ori, apariţia mătreţii se explică prin desprinderea celulelor moarte de pe piele şi eliminarea sebumului şi nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Momentul când trebuie să vă îngrijoraţi este atunci când mătreaţa se aşază în straturi mai groase, care îi dau o tentă gălbuie. „Când cojile sunt groase şi au o tentă gălbuie semnalează o dermatită seboreică, situaţie extrem de comună, atât la copilul mic, dar şi la persoanele adulte, în condiţiile în care fiecare persoană trece cel puţin o dată prin viaţă prin această problemă”, explică Mihaela Leventer.

Şi prezenţa unor

Te-ar mai interesa: Noi restricții vor fi adoptate în perioada următoa...

eczeme sau a psoriazisului poate explica apariţia mătreţii. În acest cazuri, simpla şamponare cu produse special destinate mătreţii nu este suficientă.

„Şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune”, adaugă medicul Mihaela Leventer. Atenţie însă că şampoanele nu se folosesc zilnic şi nici mai mult de două săptămâni.

Chelire la bărbaţi, subţierea firului la femei

Peste 100 de fire de păr se rup în fiecare zi,

Te-ar mai interesa: VIDEO. Cum se realizează testul de salivă la copii...

iar asta nu trebuie să vă îngrijoreze că o să cheliţi. În mod normal, ciclul de creştere a părului încetineşte o dată cu trecerea anilor, însă poate apărea mai devreme din cauza unor factori genetici. La femei, chelirea se manifestă prin subţierea firului de păr în tot capul, iar la bărbaţi chelirea timpurie îşi face simţită prezenţa încă de la 17-18 ani.

„Chelirea timpurie semnalează uneori un hiperandrogenism (nivel mai mare al testosteronului) sau un testosteron mai activ la nivelul receptorilor din piele, care activează o enzimă de la nivelul scalpului ce atacă rădăcina firului de păr”,

Te-ar mai interesa: Simptomele neobișnuite ale infecției cu varianta O...

explică dermatologul Mihaela Leventer motivele pentru care apare căderea părului din tinereţe. Nici albirea părului nu este strâns legată de trecerea anilor.

Chiar dacă nu aţi împlinit 40 de ani, este posibil să albiţi, fie din cauza factorilor genetici, fie din cauza unei boli, cel mai frecvent invocată fiind vitiligo (apariţia petelor albe pe suprafaţa pielii).

„De cele mai multe ori, albirea prematură este pusă pe seama stresului. Totuşi, albirea timpurie poate să fie un semn de vitiligo atunci când se decolorează un smoc, însoţit de decolorarea pielii”, este de părere Mihaela Leventer.

Te-ar mai interesa: Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri și supersitiți...

Studii recente arată că şi anemia, problemele cu tiroida sau deficienţa vitaminei B12 pot cauza încărunţire precoce. O alternativă care nu dă mari bătăi de cap pentru menţinerea sănătăţii părului este să faceţi masaj. „Acesta e benefic mai ales pentru părul care cade deoarece produce o vasodilataţie a vaselor scalpului şi irigaţia firului de păr se face mai bine. Atenţie însă masajul nu trebuie făcut brusc, cu unghiile pentru că irită scalpul”, afirmă prof. dr. Anca Zbranca.

SOLUŢII

Mâncaţi somon, morcovi şi spanac, luaţi suplimente cu seleniu şi zinc

Pentru o igienă corectă a părului şi a capului, spălaţi părul ori de câte ori simţiţi că este murdar. „Părul se spală după ce facem sport sau muncă fizică grea şi transpirăm, după ce stăm în praf sau aplicăm geluri şi lacuri fixatoare. E greşită ideea că spălările frecvente fac părul să cadă. Putem să ne spălăm şi în fiecare zi, cu condiţia să folosim un şampon pentru spălări frecvente sau un şampon pentru nou-născuţi”, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină „Gr.T. Popa”, din Iaşi.

Şi o alimentaţie corectă ajută părul să fie sănătos. Pentru un păr strălucitor, specialiştii vă recomandă să mâncaţi somon, pentru a beneficia de acizii graşi omega 3. Spanacul şi morcovii vă asigură necesarul de vitamina A, alunele seleniul, iar zincul îl puteţi lua din stridii şi nuci. De ajutor pot fi şi lactatele degresate, cerealele integrale şi legumele.

„Puteţi apela la suplimente nutritive de seleniu, zinc şi vitamina B, iar cei care au anemie pot să ia şi suplimente de fier şi să consume alimente bogate în fier (ficat) pentru a menţine sănătatea firului de păr”, spune dermatologul Mihalea Leventer.

Atenţie la curele de slăbire şi la medicamentele specifice, pentru că pot cauza căderea părului. În plus, e bine să nu ţineţi părul mereu strâns în coadă, pentru că devine mai fragil. Nu uitaţi nici de protecţia împotriva soarelui. Cel mai sigur e să purtaţi o pălărie, mai ales dacă scalpul e „expus” .

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri