Sari la conținut

Medic: această băutura scade riscul de apariție a diabetului. În plus, reglează glicemia

ceai rooibos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceaiul Rooibos, faimos pentru pierderea în greutate

O analiză a diferitelor studii a constatat că un extract din ceai „a redus semnificativ” nivelul zahărului din sânge la rozătoarele diabetice.

Diabetul este o afecțiune gravă și, de obicei, pe viață, care face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea ridicat.

A avea niveluri ridicate de zahăr din sânge este periculos și poate provoca leziuni permanente unor părți ale corpului, inclusiv ochi, nervi, rinichi și vase de sânge, dacă este lăsat netratat de ani de zile.

Prin urmare, este deosebit de important pentru diabetici să-și mențină nivelul scăzut de zahăr din sânge – cunoscut și sub denumirea de glucoză din sânge.

Dieta este o astfel de modalitate de a face acest lucru, diabeticilor de tip 2 li se spune în mod special să mențină zahărul, grăsimea și sare la un nivel minim.

Cu toate acestea, există o băutură care ar putea ajuta și la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Băutura care reglează nivelul de zahăr din sânge

Potrivit chimistului Tim Bond, de la Tea Advisory Panel, ceaiul rooibos ar putea aduce beneficii diabeticilor.

Rooibos este o plantă ce crește în podișurile din Africa de Sud și face parte din familia plantelor leguminoase. Este de fapt un arbust ce se numește „Aspalathus Linearis”. Ceaiul rooibos este cunoscut sub denumirea de ceai roșu sau ceai rooibos roșu African.

Tim Bond a explicat: „Vești bune pentru diabetici. Ceaiul Rooibos conține o gamă largă de antioxidanți, inclusiv aspalatina, care poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet.

Un studiu realizat de Tea Advisory Panel a arătat că glicemia a jeun a fost mai stabilă în cazurile în care a fost consumat rooibos.

Potrivit chimistului Tim Bond, de la Tea Advisory Panel, ceaiul rooibos ar putea aduce beneficii diabeticilor.

Ceaiul Rooibos este un ceai din plante, care nu are legătură cu ceaiul negru sau verde. Originar din Africa de Sud, ceaiul de culoare roșu-maro este mai frecvent cunoscut sub numele de ceai de redbush în Marea Britanie.

 „Avem nevoie de zaharuri; fac parte din metabolismul nostru, dar excesul de zahăr înseamnă că creșterea glucozei din sânge declanșează producția de insulină, care ajută la îndepărtarea zaharurilor pentru a fi stocate.

„Un indiciu al cât de rezistent este organismul la insulină și vârfurile de insulină este glicemia în repaus.”

Ce spune cercetarea?

Lucrarea la care face referire Tim Bond a luat în considerare șapte studii pe oameni și 49 de studii de laborator.

S-a concluzionat că consumul de ceai are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv un control glicemic îmbunătățit (nivelurile optime de zahăr seric la diabetici).

Se spune: „Consumul general de ceai rooibos pare să beneficieze de profilurile lipidice și redox ale celor cu risc de boli cardiovasculare.

„Se pare că posedă, de asemenea, alte efecte „generale” promițătoare asupra controlului glicemic, oaselor, ficatului, sănătății cognitive și respiratorii.”

Un studiu separat, publicat în revista Molecules în 2018, a raportat rezultate promițătoare la rozătoarele cu diabet.

„Prezentele meta-analize au demonstrat că nivelurile de glucoză din sânge au fost reduse semnificativ la modelele de rozătoare diabetice tratate cu PPAG, un compus fenolic asociat cu rooibos.

„În sfârșit, ar avea un impact profund asupra unui număr tot mai mare de pacienți pre-diabetici din întreaga lume, în special dacă ceaiurile din plante precum rooibos ar putea fi dezvoltate ca nutraceutice naturale pentru prevenirea sau apariția întârziată a diabetului.”

Cu toate acestea, a avertizat: „Unele studii de caz sporadice au raportat efecte adverse severe, dar reversibile, ale ceaiului rooibos asupra ficatului la om.

„Astfel, ar fi necesare studii clinice suplimentare pentru a stabili utilizarea sigură și practică a ceaiului rooibos pentru prevenirea și tratarea diabetului zaharat și a complicațiilor sale asociate la om în viitor.”

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel