Sari la conținut

Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare cardiacă la persoanele peste 60 de ani! „Sângele ajunge să băltească în colțurile inimii”

fibrilatia atriala
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
fibrilatia_atriala

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a vorbit despre cea mai întâlnită tulburare cardiacă întâlnită la persoanele peste 60 de ani:

Fibrilația atrială este, poate, cea mai frecventă tulburare cu care noi ne întâlnim în practică, și mai ales, după vârsta de 60 de ani numărul pacienților crește foarte mult. Partea proastă este că multe din aceste cazuri sunt silențioase. Oamenii nu simt și noi îi diagnosticăm când deja se declanșează accidentul vascular cerebral, embolia cerebrală.

Fibrilația atrială este o tulburare de inimă, în care inima începe să bată neregulat și dat fiind faptul că bate rapid și neregulat, frecvența poate să fie undeva la 140-160 de bătăi pe minut. La asemenea frecvență sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii și acolo unde sângele băltește se pot forma foarte ușor cheaguri de sânge de diferite dimensiuni.

Un astfel de cheag poate să fie aruncat de inimă atunci când se contractă în circulația generală. Un cheag poate să ajungă la cap și să blocheze o arteră, poate să ajungă în membrele superioare sau inferioare, să blocheze o arteră și să dea un accident vascular ischemic.

Cunoscând faptul că fibrilația atrială generează acești trombi în cămăruțele inimii, dar există o soluție, iar aceasta e reprezentată de medicamentele anticoagulante. Avem anticoagulante eficiente, de generație nouă, care sunt foarte eficiente în prevenirea acestor complicații“, a spus la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“, Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București.

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este o afecțiune a inimii care provoacă o frecvență cardiacă neregulată și adesea anormal de rapidă.

O frecvență cardiacă normală ar trebui să fie regulată și între 60 și 100 de bătăi pe minut atunci când vă odihniți.

Puteți măsura ritmul cardiac verificându-vă pulsul la încheietura mâinii sau la gât.

Simptomele fibrilației atriale

În fibrilația atrială, ritmul cardiac este neregulat și uneori poate fi foarte rapid. În unele cazuri, poate fi considerabil mai mare de 100 de bătăi pe minut.

Acest lucru poate provoca probleme, inclusiv amețeli, dificultăți de respirație și oboseală.

Este posibil să fii conștient de palpitații notabile ale inimii, în care inima ta simte că bate, flutură sau bate neregulat, adesea pentru câteva secunde sau, în unele cazuri, câteva minute.

Uneori, fibrilația atrială nu provoacă niciun simptom și o persoană care o are nu știe complet că ritmul cardiac este neregulat.

Când este cazul să apelați la ajutor specializat?

  • atunci când ai dureri în piept care vin și pleacă
  • atunci când  ai dureri în piept care dispar rapid, dar încă ești îngrijorat
  • atunci când observați o schimbare bruscă a bătăilor inimii
  • atunci când  ritmul cardiac este în mod constant mai mic de 60 sau peste 100 (în special dacă aveți alte simptome de fibrilație atrială, cum ar fi amețeli și dificultăți de respirație)

Este important să solicitați sfaturi medicale pentru a vă asigura că nu este nimic grav.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel