marți, august 9, 2022

MEDIC: Ce trebuie să știm despre HELICOBACTER PYLORI. Cum ne afectează, unde se găsește, ce complicații pot apărea, ce tratamente există etc.

Helicobacter Pylori este o bacterie ce poate pătrunde în tractul digestiv și abia după ani de zile poate cauza neplăceri și chiar boli grave, cum ar fi ulcerul sau cancerul, notează WebMD.com.

Potrivit WebMD.com, infecția cu Helicobacter Pylori (H.Pylori) este comună, cam 2/3 din populația lumii având această bacterie în corp.

Te-ar mai interesa: Un neurolog renumit susține că anumite alimente po...

Dr. Vasi Rădulescu explică într-un articol pe blogul său detalii pe care trebuie să le știm despre o bacterie ce poate cauza multe probleme. Una dintre probleme este cancerul gastric.

„1. Helicobacter Pylori este o bacterie care se poate găsi în stomacul omului. Nu este o bacterie comensală (adică inofensivă), ea putând cauza multiple probleme.

2. Prezența ei în stomac este corelată cu fenomene erozive, inflamație, sindrom dispeptic, creșterea riscului de cancer gastric.

3. Helicobacter Pylori se poate identifica prin mai multe căi: biopsie de mucoasă gastrică la endoscopie, testul respirator cu urează, identificarea antigenului specific în scaun sau sânge.

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

4. Prezența anticorpilor împotriva acestei bacterii nu este neapărat concludentă pentru o infecție curentă, deoarece anticorpii pot rămâne mult timp prezenți și pot semnifica o infecție mai veche, tratată medicamentos eficient sau remisă spontan (rarisim).

Semne că avem Helicobacter Pylori

5. Cine are Helicobacter Pylori în stomac, chiar în lipsa simptomelor digestive (greață, arsuri, plenitudine, dureri, reflux acid) trebuie să facă o cură specială de eradicare, pentru a minimaliza riscul de cancer gastric și a evita eventuale afecțiuni viitoare.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: ”Mierea de albine îngrașă mai t...

6. Cura de eradicare este dificilă și include de regulă mai multe dintre aceste substanțe, cele mai importante fiind antibioticele: amoxicilină, claritromicină, levofloxacină (acestea sunt antibiotice), metronidazol (agent inclus în grupa antiinfecțioase), antiacide etc.

Medicul va alege antibioticele în funcție de particularitățile pacientului (alergii, patologii hepatice sau renale) și cura poate ține 7-10-14-21 de zile sau chiar mai mult. Se pot da probiotice în această perioadă, cu prelungire încă o săptămână după cura antibiotică.

Te-ar mai interesa: Vitamina care te ajută să ții țânțarii la distanță...

Un inhibitor de aciditate de tipul esomeprazolului (sau altceva similar) este obligatoriu pe toată perioada curei.

7. Femeile sunt mai predispuse la candidoze vaginale sau orale în timpul sau după asemenea scheme de antibioterapie, trebuind să primească și terapie antifungică.

8. La un timp după terminarea curei de eradicare a Helicobacter Pylori, se vor reface analizele pentru a verifica eficiența tratamentului.

Te-ar mai interesa: Plante cu efecte magice pentru sănătate: ‘Ne...

Atenție la antibiotice!

9. Spălatul pe mâini este o măsură importantă în limitarea reinfectărilor. Spălarea eficientă a fructelor și legumelor este de asemenea extrem de importantă.

10. Nu recomandăm abuzul de antibiotice, iar medicii să încerce conceperea unor scheme cât mai eficiente și mai ușor de suportat de către pacient.

Amoxicilina și claritromicina ar trebui date succesiv, nu în același timp (spre exemplu 1 gram amoxicilină la 12 ore timp de șapte zile, respectiv 500mg claritromicină la 12 ore, zilele 7-14).

11. În cazul reacțiilor adverse la antibiotice (chiar digestive, cu greață, vărsături, diaree sau infecții fungice de tip candidoză) trebuie să vă prezentați la medic pentru a discuta conduita.

12. În cadrul unei cure bine construite, regimul alimentar nu trebuie să aibă limitări drastice; ar fi bine să se evite condimentele, alimentele acide, alcoolul, prăjelile, fructele în cantități mari, sucurile carbogazoase.

Fumatul trebuie evitat”, a explicat dr. Vasi Rădulescu în materialul scris pe blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private