Sari la conținut

Medic: atenție la aceste prime semne de demență! Nu este vorba de pierderea memoriei

Demența frontotemporală
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente ce pot declansa dementa

Demența își poate face apariția în mai mule moduri.  În timp ce pierderea memoriei este cel mai cunoscut semn al bolii, comportamentul tău ar putea, de asemenea, să sune un semnal de alarmă.

Un expert în demență a împărtășit la ce trebuie să fiți atenți, deoarece previziunile avertizează că vom ajunge la 153 de milioane de oameni cu demență până în 2050.

Fără un leac la vedere, cea mai mare armă în lupta împotriva demenței este depistarea precoce.

Din fericire, dr. Byron Creese, expert în demență de la Universitatea Brunel din Londra, a subliniat primele semne mai puțin cunoscute ale demenței.

Dr. Creese a spus: „Pierderea memoriei pare să fie principalul simptom pe care oamenii îl asociază cu demența, dar este doar unul dintre numeroasele simptome neuropsihiatrice pe care le vedem la persoanele cu demență”.

Primele semne mai puțin cunoscute ale demenței

„Este important să fiți atenți la schimbările comportamentale, cum ar fi agitația, agresivitatea, depresia, anxietatea și apatia, precum și retragerea socială, comportamentul neadecvat din punct de vedere social, comportamentul impulsiv și schimbările ciudate ale comportamentului care nu existau înainte.”

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Expertul în demență a explicat că „marea majoritate” a persoanelor cu boala Alzheimer – cel mai răspândit tip de demență – vor experimenta cel puțin unul dintre aceste semne.

Prin urmare, este esențial să fiți atenți la aceste semnale de alarmă, mai ales când apar mai târziu în viață.

Dr. Creese a spus: „Când aceste simptome apar mai târziu în viață, ca simptome susținute care nu sunt atribuibile unei alte afecțiuni medicale sau psihiatrice, ele prezintă un risc crescut de demență și vă pot alerta asupra bolii.”

Mai mult, expertul a spus că schimbările comportamentale ar putea fi „primul” semnal de alarmă care avertizează asupra bolilor neurodegenerative.

„Aceste simptome comportamentale pot apărea ca simptome noi la adulții în vârstă care sunt normali din punct de vedere cognitiv și există dovezi emergente că ar putea fi prima manifestare a unei boli neurodegenerative subiacente la unii oameni”, a adăugat Dr. Creese.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel